Sałatka działkowca to nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe danie. W jej skład oprócz świeżych ogórków wchodzą cebula, rzodkiewki, marchewki. Wśród dodatków na szczególną uwagę zasługuje także olej rzepakowy.
To sałatka szybka i łatwa w przygotowaniu. Jest idealna na ciepłe, letnie dni. Jak ją przygotować? Oto przepis na sałatkę działkowca.
Przepis
Składniki:
2 ogórki zielone
pęczek rzodkiewki
1 cebula
2 młode marchewki
2 łyżki oleju rzepakowego
pół łyżeczki cukru
sok z połówki cytryny
kilka gałązek szczypiorku, natki pietruszki albo koperku
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ogórki umyj i osusz, odkrój końcówki, a następnie posiekaj na drobne plasterki, najlepiej za pomocą szatkownicy. Rzodkiewki umyj, a następnie zetrzyj na tarce. Cebulę drobno posiekaj. Marchewki obierz i również zetrzyj na tarce. Wszystkie przygotowane warzywa umieść w dużej misce.
W osobnej miseczce połącz olej rzepakowy, cukier i sok z cytryny. Dodaj sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Polej warzywa przygotowanym sosem, a następnie delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Sałatkę udekoruj świeżymi ziołami: szczypiorkiem, natką pietruszki albo koperkiem.