Każdorazowo przygotowanie tego dania sprawia mi wielką radochę. Przypomina mi mieszkanie przy ul. Schroegera, pod którym rósł krzew agrestowy, z którego notorycznie podjadaliśmy owoce. Wiadomo-gofry to przysmak każdego małoletniego łasucha, dlatego do tej potrawy mam wyjątkowy sentyment - pisze na swojej stronie internetowej Jakub Kuroń.

Reklama

Jak przygotować naprawdę bardzo chrupiące gofry? Oto przepis Jakuba Kuronia na to danie krok po kroku.

Przepis

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 100 ml oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smarowania gofrownicy np. rzepakowy

Dodatkowo:

bita śmietana, słoik konfitury, owoce

Sposób przygotowania:

Krok 1

Oddziel żółtka od białek. Następnie za pomocą miksera żółtka utrzyj z cukrem na puszystą pianę. Warto skorzystać z jajek z ekologicznego chowu, nie dość, że są smaczniejsze, to sposób hodowli jest bardziej humanitarny.

Krok 2

Dodaj płynne składniki mleko i olej. Następnie stopniowo dodawaj mąkę pszenną z solą i proszkiem do pieczenia. Miksuj do połączenia składników.

Krok 3

Następnie ubij pianę z białek na „sztywno”. Dodawaj po łyżce, delikatnie mieszając. Zbyt gwałtowne mieszanie sprawi, że piana z białek opadnie. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Krok 4

Rozgrzej gofrownicę, następnie posmaruj „ruszt” olejem. Gofry smaż 3-4 minuty, aż będą złociste i chrupiące. Po tym czasie układaj na kratce z piekarnika lub np. takiej do lukrowania, żeby się nie zaparzały i z każdej strony były chrupiące.

Podaj z ulubionymi dodatkami.