Fasolka szparagowa w słoikach to dodatek idealny do wykorzystania jesienią i zimą. Robi się ją bardzo prosto a smakuje wybornie i przywodzi na myśl to, na co czeka się cały rok, czyli smaki wiosny i lata.
Przygotowana wedle tego przepisu siostry Anastazji zachowuje swoją chrupkość i elastyczność. Sama metoda konserwacji jest jedną z najprostszych, a zarazem najbardziej skutecznych. Zapewnia długi czas przydatności do spożycia. Przede wszystkim ta fasolka szparagowa jest jedną z najpyszniejszych, jakie można zjeść. Nie równa się jej żadna sklepowa konserwa. Jak ją przyrządzić? Poniżej podajemy przepis.
Przepis siostry Anastazji
Składniki:
fasolka szparagowa
oliwa
Zalewa:
1 litr wody
1 łyżka soli
1 płaska łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Fasolkę dokładnie umyć, sparzyć gorącą wodą, następnie przelać zimną wodą. Fasolkę ułożyć w słoikach. Z podanych składników ugotować zalewę i ciepłą zalać fasolkę. Do każdego słoika wlać łyżkę oliwy. Zakręcić, pasteryzować 1 godzinę, następnego dnia pasteryzować przez 30 minut a w trzecim dniu pasteryzować 15 minut.