Matteo Brunetti od kilku lat mieszka w Polsce, ale z naszym krajem zetknął się dużo wcześniej. Jego tata jest Włochem, mama Polką. Pasjonuje się kuchnią, był finalistą "MasterChefa". Prowadzi popularny kanał z przepisami w mediach społecznościowych, a niedawno wydał książkę pt. "Włoska uczta".

Reklama

Makaron to we włoskim menu składnik obowiązkowy. Można z niego wyczarować szybko pyszne danie. Kremowy, cytrynowy sos jest czarująco pyszny.

Przepis

Składniki:

300g spaghetti
80g sera Parmigiano
30g masła
15g oliwy z oliwek
100g śmietany 30%
2 cytryny
Sól, pieprz





Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek. Dodaj skórkę z obu cytryn oraz wyciśnięty sok z jednej z nich. Smaż mieszankę przez około 6-7 minut, aż składniki się połączą. Wlej na patelnię śmietanę, dopraw sos solę i pieprzem.

Makaron ugotuj al dente. Odcedź. Zachowaj trochę wody z gotowania makaronu. Przełóż ugotowany makaron na patelnię z sosem. Dodaj odrobinę wody makaronowej. Gotuj na dużym ogniu, mieszając, aż płyn zredukuje się, a sos zgęstnieje.

Zdejmij patelnię z ognia, posyp danie tartym serem i delikatnie wymieszaj. Smacznego!