Wystarczy dosłownie kilka składników, by cieszyć się smakiem dipu z fety i ogórka. Ten kremowy sos sprawdzi się idealnie do dań z grilla, czy letnich potraw zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie skomponuje się z warzywami, rybami, czy mięsem. Można nim także posmarować kanapki.
Do jego przygotowania potrzebny jest grecki ser, czyli feta, zielony, świeży ogórek oraz czosnek. To właśnie on sprawi, że dip będzie kremowy i bardzo aromatyczny. Po przyrządzeniu warto wstawić go do lodówki. Schłodzony będzie jeszcze lepszy. Poniżej podajemy przepis na dip z fety i ogórka.
Przepis
Składniki:
- 200 g sera feta
- 2 ogórki gruntowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Obrane ogórki pokroić na mniejsze kawałki i zetrzeć na tarce. Delikatnie posolić i odstawić na kilka minut, a następnie odlać nadmiar wody. Do ogórków dodać rozdrobnioną fetę i jogurt grecki. Wymieszać. Dodać koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać oliwę z oliwek i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać. Gotowy dip przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki. Podawać jako dodatek do świeżych warzyw, dań mięsnych i wegetariańskich.