Młoda kapusta to jedno z tych wiosennych warzyw, które można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smakuje wybornie w formie zasmażanej z boczkiem albo ugotowanej z dodatkiem sosu pomidorowego, jak też jako surówka, czy sałatka.

Reklama

Ta wietnamska z dodatkiem młodej kapusty i kurczaka to hit tego sezonu. Tajemnicą jest sos. Poniżej prezentujemy przepis na wietnamską sałatkę z młodą kapustą i kurczakiem.

Przepis

Składniki:

300 g filetu z piersi kurczaka

350 g młodej kapusty

1 marchewka

0,5 szklanki listków mięty

Sos:

1 większa cebula szalotka

2 ząbki czosnku

1 papryczka chili

1 łyżka octu ryżowego

sok z 1/2 limonki

1 i 1/2 łyżki sosu rybnego

1 łyżka cukru

1 i 1/2 łyżki oleju roślinnego

świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Filet z piersi kurczaka doprawić solą i pieprzem, następnie zgrillować, usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku.

Przygotować sos w oddzielnej miseczce mieszając wszystkie składniki: obraną i drobno posiekaną cebulę, drobno starty czosnek, drobno posiekaną papryczkę chili (bez pestek), ocet ryżowy, sok z limonki, sos rybny, cukier, olej oraz świeżo zmielony pieprz. Odstawić na czas przygotowania reszty składników.

Kapustę umyć, osuszyć, wykroić głąb, następnie drobno poszatkować, włożyć do dużej salaterki.

Dodać obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, posiekaną miętę oraz począstkowane mięso z filetu kurczaka. Polać sosem i wymieszać.