Młoda kapusta to jedno z tych wiosennych warzyw, które można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smakuje wybornie w formie zasmażanej z boczkiem albo ugotowanej z dodatkiem sosu pomidorowego, jak też jako surówka, czy sałatka.
Ta wietnamska z dodatkiem młodej kapusty i kurczaka to hit tego sezonu. Tajemnicą jest sos. Poniżej prezentujemy przepis na wietnamską sałatkę z młodą kapustą i kurczakiem.
Przepis
Składniki:
300 g filetu z piersi kurczaka
350 g młodej kapusty
1 marchewka
0,5 szklanki listków mięty
Sos:
1 większa cebula szalotka
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 łyżka octu ryżowego
sok z 1/2 limonki
1 i 1/2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka cukru
1 i 1/2 łyżki oleju roślinnego
świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Filet z piersi kurczaka doprawić solą i pieprzem, następnie zgrillować, usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku.
Przygotować sos w oddzielnej miseczce mieszając wszystkie składniki: obraną i drobno posiekaną cebulę, drobno starty czosnek, drobno posiekaną papryczkę chili (bez pestek), ocet ryżowy, sok z limonki, sos rybny, cukier, olej oraz świeżo zmielony pieprz. Odstawić na czas przygotowania reszty składników.
Kapustę umyć, osuszyć, wykroić głąb, następnie drobno poszatkować, włożyć do dużej salaterki.
Dodać obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, posiekaną miętę oraz począstkowane mięso z filetu kurczaka. Polać sosem i wymieszać.