Młode ziemniaki idealnie smakują w towarzystwie masła i kopru. Coraz częściej warzywo to jest składnikiem różnych sałatek. Nie tylko tych klasycznie wiosennych z ogórkami małosolnymi i szczypiorkiem, ale doskonale łączy się również z takimi dodatkami jak sery dojrzewające, czy feta, jajko a nawet ryby takie jak tuńczyk, czy łosoś.
Ta propozycja ich podania wciąż pozostaje w klimacie wiosennym, bo znajdziemy w niej rzodkiewkę i dymkę, ale dodatkowego smaku i aromatu dodaje jej sos chrzanowy. To połączenie ostrego smaku z dodatkiem śmietany sprawi, że sałatka będzie wyrazista i nieco ostra. Poniżej prezentujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków, rzodkiewki i dymki z dodatkiem sosu chrzanowego.
Przepis
Składniki:
- 800 g młodych, małych ziemniaczków
- 6 rzodkiewek
- 2 dymki (młode cebulki ze szczypiorkiem)
- 1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka
- 3 łyżki gęstej śmietany 22% lub 18%
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie wyszorować, włożyć do zimnej wody i oskrobać. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Rzodkiewki i dymkę umyć i pokroić na cienkie plasterki. Wymieszać chrzan ze śmietaną, doprawić solą i zmielonym pieprzem. Ziemniaki wymieszać z rzodkiewką, dymką i kremowym sosem chrzanowym.