Ta sałatka łączy trzy symbole wiosny w kuchni. Zaczyna się od nowalijek takich jak rzodkiewka, potem przychodzi sezon na szparagi, krótki, ale jakże smaczny. Na końcu pojawiają się one. Młode ziemniaki, które podawać można pod różnymi postaciami i w różnych połączeniach.
Do tej sałatki, która łączy je z rzodkiewkami i szparagami warto podać jajko sadzone lub ugotowane na twardo do niej wkroić. Idealnie sprawdzi się w niej również feta lub inny ser sałatkowy. Podać ją można zarówno na lunch, jak też obiad albo jako dodatek do grilla. Poniżej prezentujemy przepis na wiosenną sałatkę z rzodkiewką i szparagami.
Przepis
Składniki:
500 g ziemniaków
1 pęczek zielonych szparagów
pół główki sałaty masłowej
1 pęczek rzodkiewki
2 - 3 młode cebulki
szczypiorek
Sos bazyliowy:
listki z 1 doniczki bazylii
0,5 ząbka czosnku
4 łyżki oliwy extra
sól i pieprz
2 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Szaparagi umyć, odłamać twarde końce (są łykowate i należy je usunąć). Szparagi cienko obrać obieraczką do połowy długości zaczynając od grubszego końca. Pokroić na kawałki.
Szparagi gotować w lekko osolonej wodzie, przez ok. 3 minuty.
Sałatę opłukać i osuszyć. Rzodkiewki umyć, przyciąć na końcach, pokroić na plasterki. Cebulkę i szczypiorek pokroić.
Ziemniaki i szparagi odcedzić. Ziemniaki pokroić na plasterki.
Sos bazyliowy: zmiksować wszystkie składniki oprócz majonezu w rozdrabniaczu (mini melakserze), na koniec wymieszać łyżką z majonezem.
W salaterkach układać warstwami: porwane liście sałaty, ziemniaki, szparagi, rzodkiewki, cebulę i szczypiorek. Skrapiać też sosem. Jeśli sałatkę podajemy od razu, można też doprawiać składniki solą oraz pieprzem.