Rozkoszny proponuje steki z młodej kapusty z zielonym sosem. Jak napisał: "w moim słowniku młoda kapusta to synonim letniego szyku. Szczególnie gdy krojona na steki smażone na rumiano i oblewana bardzo zielonym sosem Bogini, na wierzchu którego chrupią limonkowe orzeszki. A jakiej Bogini przekona się ten, kto go spróbuje".
Przepis:
Składniki:
1 mała młoda kapusta, pokrojona na ćwiartki
⅔ szklanki (35 g) luźno upchanej mieszanki ziół wraz łodygami takich jak kolendra, mięta, tajska bazylia, tymianek
¼ szklanki (60 g) tahini
⅓ szklanki (80 ml) zimnej wody
skórka i sok z 1 dużej limonki
2 cm imbiru
1 łyżeczka jasnego miso
½ łyżeczki miodu
¼ szklanki (30 g) prażonych orzeszków ziemnych
sól morska
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
1. Steki z kapusty natrzyj solą. Rozgrzej sporo oliwy na dużej patelni na silnym ogniu. Smaż kapustę, aż będzie mocno zarumieniona i zmięknie, około 4 – 5 minut na stronę.
2. W międzyczasie do kielicha blendera przełóż zioła, tahini, zimą wodę, sok z limonki, imbir, miso i miód. Zblenduj na gładki sos. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj 1 – 2 łyżki zimnej wody. Zblenduj raz jeszcze.
3. Posiekaj orzeszki ziemne. Wymieszaj je ze skórką limonki i szczyptą soli.
4. Podawaj steki z kapusty z zielonym sosem bogini i limonkowymi orzeszkami. Dobrze im robi towarzystwo młodych ziemniaków.