Przygotowanie ogórków małosolnych tradycyjną metodą zazwyczaj zajmuje kilka dni. Tymczasem istnieje sposób na to, by zrobić je w zaledwie kilka godzin. Nie potrzeba zalewy ani słoików. Wystarczy torebka foliowa i odpowiednie przyprawy. To przepis idealny dla tych, którzy uwielbiają te z jeszcze zieloną skórką, lekko ukiszone. Przygotowanie tych ogórków zajmuje zaledwie kilka minut. Poniżej prezentujemy przepis na ekspresowe małosolne z woreczka.
Przepis
Składniki:
1 kg ogórków gruntowych
6-8 ząbków czosnku (z całej małej główki)
pęczek kopru
2 łyżki soli
opcjonalnie: kilka ziaren pieprzu, liść laurowy, kawałek chrzanu
Przygotowanie:
Dokładnie umyj ogórki, odetnij końcówki z dwóch stron. Obierz ząbki czosnku, możesz delikatnie je zgnieć. Umyj koperek, a następnie podziel go na mniejsze kawałki. W dużym, szczelnym woreczku (np. strunowym) umieść warstwowo ogórki, czosnek, koper, sól oraz ewentualnie dodatki takie jak pieprz, liść laurowy czy chrzan. Zamknij woreczek i delikatnie nim potrząśnij, aby równomiernie rozprowadzić wszystkie składniki. Pozostaw woreczek w temperaturze pokojowej na kilka godzin. Po około 5 godzinach ogórki są gotowe.