Makaron orzo zawiera mnóstwo węglowodanów, co czyni go źródłem energii zaspokajającym codzienne potrzeby. Warianty pełnoziarniste oferują dodatek błonnika i składników odżywczych. Kształtem przypomina ziarenka ryżu lub jęczmienia.
Od wieków jest składnikiem diety mieszkańców Półwyspu Apenińskiego. Nietypowy kształt i mikroskopijny rozmiar orzo sprawiają, że jest doskonały jako dodatek do sałatek, zup, dań dla dzieci, a także wszystkich treściwych sosów podawanych zazwyczaj z penne czy tagliatelle. W tym przepisie orzo łączy się z botwinką i fetą.
To danie sprawdzi się idealnie na obiad lub lunch. Jest dobre nawet na zimno. Poniżej prezentujemy przepis na makaron orzo z botwinką i fetą.
Przepis
Składniki:
1 pęczek botwinki z małymi lub średnimi buraczkami
1 por
2 łyżki oliwy extra
2 ząbki czosnku
200 g makaronu orzo (1 szklanka 250 ml)
1 łyżka masła
1 łyżeczka suszonego tymianku
750 ml bulionu jarzynowego np. eko z kostki
3 łyżki posiekanego koperku
100 g sera feta
Sposób przygotowania:
Botwinkę dokładnie opłukać. Buraczki odciąć od liści i obrać. Liście wraz z łodyżkami drobno posiekać, buraczki pokroić na cienkie plasterki. Liście, łodyżki i buraczki trzymać oddzielnie.
Pora umyć, przyciąć na końcach, zostawić białą i jasnozieloną część. Przekroić wzdłuż na pół i znów opłukać, następnie drobno posiekać. Na dużą patelnię wlać oliwę, dodać pora i zeszklić go co chwilę mieszając.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz surowy, suchy makaron. Dodać masło i tymianek. Doprawić solą oraz pieprzem i mieszając podsmażać wszystko przez około minutę, aż makaron się lekko zrumieni.
Wlać gorący bulion, wymieszać i zagotować. Gotować przez około 4 minuty, następnie dodać buraczki, wymieszać i gotować przez około 4 minuty. Dodać łodyżki botwinki i wymieszać. Po chwili dodać też liście, przykryć pokrywą i gotować przez ok. 2 minuty aż liście zwiędną.
Wymieszać i gotować jeszcze bez przykrycia przez minutę, aż makaron będzie ugotowany al dente, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Na koniec wymieszać z 2 łyżkami koperku. Posypać posiekaną fetą i posypać resztą koperku.