Boczek z grilla to jedno ze smaczniejszych i coraz chętniej serwowanych dań podczas pikników, czy letnich spotkań w ogrodzie. To mięso może być smaczne, aromatyczne i chrupiące, jeśli zostanie odpowiednio przygotowane.
Pomoże w tym marynata. Ta z dodatkiem miodu i musztardy sprawi, że mięso będzie nie tylko miękkie, ale i kruche. Jak ją przygotować?
Przepis
Składniki:
3 łyżki oleju
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki musztardy
pieprz i sól
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
kilka kropli sosu sojowego
1-2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty trzeba dobrze wymieszać. Wystarczy, że wrzucimy je do słoika, zakręcimy go i potrząśniemy dynamicznie aż wszystkie składniki się połączą.
Tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso i każdy kawałek zanurzamy tak, by pokryła go marynata i znajdujące się w niej przyprawy. Mięso w marynacie wstawiamy do lodówki na minimum godzinę lub całą noc. Tak przygotowane i zamarynowane wykładamy na rozgrzanego grilla i smażymy.