Nie ulega wątpliwości, że najlepszą metodą przygotowania burgerów jest grillowanie. Tak podane smakują najlepiej.

Mięso z rusztu, pod którym żarzy się węgiel, nabiera najlepszego aromatu. Bracia Budnik jako wierni fani grillowanej wołowiny proponują przepis na burgera z grilla z zielonym curry. Ten dodatek sprawi, że będą wyraziste w smaku i zachwycą gości, których zaprosimy na majówkę.

Reklama

Przepis

Składniki:

Reklama

500 g wołowego mięsa na burgery

2 bułki do burgera

pół łyżki pasty zielonej curry

pół łyżki majonezu

pół łyżki masła orzechowego

1 łyżeczka sosu sriracha

pół łyżki drobno posiekanych orzechów

kilka liści sałaty rzymskiej

4 plastry pomidora

4 plastry ogórka

4 plastry czerwonej cebuli

1 krążek sera camembert

sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od zmieszania mięsa z pastą curry, po czym formujemy kotleta. Doprawiamy go z wierzchu solą i pieprzem, smażymy na mocno rozgrzanym grillu (najlepiej węglowym).

Po ok. 2 minutach przekładamy mięso na drugą stronę, a na tę już usmażoną kładziemy ser camembert i smażymy do momentu, w którym ser zacznie się roztapiać, a mięso powinno być już odpowiednio wysmażone. W tym czasie w naczyniu mieszamy majonez, masło orzechowe, orzechy i sos sriracha. Bułkę przekrajamy na pół i grillujemy od wewnętrznej strony, aby nabrała odpowiedniej temperatury, obie części smarujemy orzechowym majonezem.

Na dolną bułkę układamy kolejno: porwaną sałatę, pomidora, ogórka, mięso z roztapiającym się serem, a na wierzch kładziemy cebulę i przykrywamy drugą częścią bułki.