Nie ulega wątpliwości, że najlepszą metodą przygotowania burgerów jest grillowanie. Tak podane smakują najlepiej.
Mięso z rusztu, pod którym żarzy się węgiel, nabiera najlepszego aromatu. Bracia Budnik jako wierni fani grillowanej wołowiny proponują przepis na burgera z grilla z zielonym curry. Ten dodatek sprawi, że będą wyraziste w smaku i zachwycą gości, których zaprosimy na majówkę.
Przepis
Składniki:
500 g wołowego mięsa na burgery
2 bułki do burgera
pół łyżki pasty zielonej curry
pół łyżki majonezu
pół łyżki masła orzechowego
1 łyżeczka sosu sriracha
pół łyżki drobno posiekanych orzechów
kilka liści sałaty rzymskiej
4 plastry pomidora
4 plastry ogórka
4 plastry czerwonej cebuli
1 krążek sera camembert
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od zmieszania mięsa z pastą curry, po czym formujemy kotleta. Doprawiamy go z wierzchu solą i pieprzem, smażymy na mocno rozgrzanym grillu (najlepiej węglowym).
Po ok. 2 minutach przekładamy mięso na drugą stronę, a na tę już usmażoną kładziemy ser camembert i smażymy do momentu, w którym ser zacznie się roztapiać, a mięso powinno być już odpowiednio wysmażone. W tym czasie w naczyniu mieszamy majonez, masło orzechowe, orzechy i sos sriracha. Bułkę przekrajamy na pół i grillujemy od wewnętrznej strony, aby nabrała odpowiedniej temperatury, obie części smarujemy orzechowym majonezem.
Na dolną bułkę układamy kolejno: porwaną sałatę, pomidora, ogórka, mięso z roztapiającym się serem, a na wierzch kładziemy cebulę i przykrywamy drugą częścią bułki.