Majówka zbliża się wielkimi krokami. Niektórzy z nas grilla rozpalą już nieco wcześniej, jeśli tylko dopisze pogoda. Wśród potraw, które na niego trafią są głównie mięsa. Kaszanka, kiełbasa, karkówka, czy steki. Mało, kto decyduje się na grillowane ryby a przecież to smaczna i zdrowa jej forma podania.

Reklama

Jak grillować rybę?

Robert Makłowicz zaleca jednak pewien trik, by ryba była smaczna i dobrze przyrządzona w tej właśnie formie.

Najpowszechniejszą formą pieczenia ryby jest pieczenie jej w folii aluminiowej. Ja, szczerze mówiąc, nie przepadam za rybą pieczoną w folii - wyjaśniał swego czasu w programie "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza".

Reklama

Jego zdaniem ryba owinięta w folię nie tyle się piecze, co dusi. Dlatego też trzeba odpowiednio ją owinąć.

Nie można robić tego bardzo ściśle. Nie może folia idealnie przylegać do ryby. Jeżeli chcemy upiec rybę w folii, trzeba zostawić jak najwięcej miejsca - tłumaczy Robert Makłowicz.

To warto dodać, by upiec rybę na grillu

Wyjaśnia, że dzięki temu gorące powietrze będzie mogło "cyrkulować" a sama ryba "mniej się spoci".

Będzie miała w środku jakiś efekt upieczenia, ta skórka może będzie chrupiąca - dodaje.

Jego zdaniem smak ryby podkreśli jeszcze jeden niezbyt oczywisty dodatek. Makłowicz radzi, by rybę owinąć bekonem. Jak wyjaśniał łączenie mięsa z rybą to trend, który od kilku sezonów króluje w gastronomii.