Bataty z grilla to bardzo prosta i idealna przystawka na grilla. Sprawdzi się zarówno podczas ogrodowego grillowania, jak i do przyrządzenia na elektrycznym urządzeniu.
Przygotowuje się ją w błyskawicznym tempie. Wystarczy po prostu pokroić bataty, wymieszać z oliwą z oliwek i posypać przyprawami. Można je przyrządzać równocześnie z pozostałymi daniami. Oto przepis na grillowane bataty.
Przepis
Składniki:
4 słodkie ziemniaki pokrojone w plastry o grubości 1,5 cm
3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz, sól
granulowany czosnek
1 łyżeczka wędzonej papryki
Sposób przygotowania:
Rozgrzej grill do wysokiej temperatury. Jeśli pieczesz na ruszcie grillowym, upewnij się, że jest naoliwiony. Do miski włóż (nieobrane) pokrojone bataty i wymieszaj z oliwą, pieprzem, czosnkiem, solą i wędzoną papryką. Wymieszaj, aby przyprawy i tłuszcz dokładnie pokryły plastry słodkiego ziemniaka. Umieść ziemniaki na grillu i grilluj przez około 10 minut z każdej strony lub do miękkości po przekłuciu. Możesz również umieścić je na patelni grillowej, jeśli nie chcesz ich gotować bezpośrednio na ruszcie grillowym. Przenieś zgrillowane ziemniaki do miski i dopraw solą, jeśli chcesz. Podawaj na ciepło.