Jajka faszerowane to jedna z najbardziej popularnych przekąsek. Najczęściej pojawiają się na wielkanocnym stole jako smaczne danie, które można przygotować w wielu wersjach. Zarówno na ciepło, jak i na zimno smakują znakomicie.
Oto przepis na jajka faszerowane z sosem tatarskim z przepisu siostry Anastazji. To danie jest nie tylko proste i szybkie do przygotowania, ale również bardzo smaczne.
Tajemnicą jest farsz, na który składa się szynka i kwaśna śmietana oraz sos tatarski, który podkręci ich smak. Z pewnością to danie podbije podniebienia domowników i gości, którzy zasiądą przy wielkanocnym śniadaniu.
Jajka faszerowane z sosem tatarskim siostry Anastazji
Składniki:
5-6 jaj
10-15 dag szynki
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól
pieprz
Wykonanie:
Jaja ugotować na twardo, obrać, przekroić wzdłuż, wybrać żółtka. Żółtka zemleć razem z szynką, dodać śmietanę, sól, pieprz, dobrze wymieszać i doprawić. Połówki białek wypełnić masą i dekoracyjnie ułożyć na półmisku.
Sos tatarski siostry Anastazji
Składniki:
1 słoik majonezu
2-3 ogórki kiszone
1/2 słoika groszku zielonego
1 słoik pieczarek marynowanych
natka pietruszki lub szczypiorek
Wykonanie:
Obrane ogórki i pieczarki pokroić w kostkę, dodać groszek, majonez i wymieszać. Doprawić. Dla uzyskania ostrości można dodać odrobinę musztardy. Dla złagodzenia smaku – dodać kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Sosem polać jaja, posypać drobno posiekaną zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.