- Menu z pomysłem
- Faszerowane pieczarki
- Łódeczki z cykorii z serem pleśniowym
- Pasta pomidorowa idealna do chipsów czy paluszków
- Ciastka o smaku pizzy
Wielki bal, kolacja w eleganckiej restauracji, a może koncert na świeżym powietrzu? To ciekawe propozycje na spędzenie sylwestrowego wieczoru, ale i tak na pewno większość z nas przywita Nowy Rok na domówkach, w gronie bliskich znajomych i rodziny. Co na taką imprezę przygotować do jedzenia?
Menu z pomysłem
Na sylwestrowej imprezie sprawdzają się dania lekkie, ciekawe w smaku i jednocześnie łatwe w przygotowaniu. Warto też wybrać takie, które można zrobić wcześniej, a potem tylko szybko odgrzać w piekarniku. Nie musimy też serwować nic na ciepło, wystarczą sałatki i przekąski. Znamy przecież swoich przyjaciół i wiemy, jak trafić w ich gust kulinarny.
Gdy już masz listę potwierdzonych gości, zaplanuj menu i przygotuj listę potrzebnych produktów. Sylwester i Boże Narodzenie to okazje do większych zakupów. Zdarza się, że potem marnujemy żywność. Lepiej do tego nie dopuszczać.
Oto przepisy na kilka imprezowych pewniaków.
Faszerowane pieczarki
15 pieczarek
czerwona papryka
8 pomidorków koktajlowych
mała czerwona cebula
kulka mozzarelli
2 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku lub bazylii
sól i pieprz do smaku
Nóżki pieczarek pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę. Tymianek lub bazylię posiekaj. Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni, podsmaż czosnek, nóżki grzybów i zioła. Pomidorki przekrój na pół, cebulę i paprykę potnij w piórka. Mozzarellę zetrzyj na tarce. Do kapeluszy wkładaj łyżkę farszu z patelni. Posyp mozzarellą, rozłóż pomidorki, cebulę i paprykę, dopraw pieprzem i solą, skrop oliwą. Piecz w piekarniku ok. 15 minut w 200 st. C.
Łódeczki z cykorii z serem pleśniowym
2–3 cykorie
gruszka
80 g sera (najlepiej pleśniowego)
garść orzechów włoskich
garść orzechów laskowych
2 łyżki miodu
pieprz i tymianek do smaku
Cykorie przekrój na połówki. Listki porozdzielaj, odłóż środkowe, bo są najmniejsze. Gruszkę i ser pokrój w drobną kostkę. Na patelni upraż orzechy, następnie dodaj gruszkę i krótko przesmażaj. Na koniec dodaj miód i ser. Wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i tymiankiem. Masę nakładaj na łódeczki z cykorii.
Pasta pomidorowa idealna do chipsów czy paluszków
250 g twarogu tłustego lub półtłustego
łyżka koncentratu pomidorowego
natka pietruszki do smaki
sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku
Twaróg rozetrzyj widelcem (można też dodać łyżkę śmietany). Dodaj koncentrat pomidorowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz papryką. Taka pasta świetnie pasuje do chipsów ziemniaczanych i paluszków.
Ciastka o smaku pizzy
opakowanie ciasta francuskiego
20 g żółtego sera
12 plasterków szynki
3 łyżki pikantnego ketchupu
papryka pokrojona w cienkie paski
łyżka masła
sól, pieprz, papryka, oregano do smaku
jajko
Ciasto francuskie rozwiń, wykrój z niego prostokąty, posmaruj ketchupem. Układaj na nich plasterki szynki, sera, paprykę. Posyp przyprawami i zwiń ciasto na połówkę. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Wierzch ciasta ponacinaj nożem. Ułóż na blasze i piecz w temperaturze 190 stopni C przez 25 minut.
Sałatka z paluszkami krabowymi
150 g surimi (paluszków krabowych)
2 ogórki
kilka rzodkiewek
80 g groszku zielonego (mrożony lub z puszki)
por (biała część)
kilka gałązek posiekanego koperku
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki majonezu
1-2 łyżeczki sosu sojowego
pieprz do smaku
drobny makaron opcjonalnie
Paluszki surimi, obrane ogórki i rzodkiewki pokrój w niewielką kostkę. Groszek odcedź, a mrożony zalej gorącą wodą, po 4 minutach odcedź. Pora posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj z koperkiem, sokiem z cytryny i majonezem, przypraw pieprzem i sosem sojowym. Do sałatki możesz dodać drobny makaron, będzie bardziej sycąca.