Sałatki zawsze sprawdzają się w sylwestrowy wieczór. Są lekkie, a jednocześnie sycące. Spokojnie można zjeść je nawet późnym wieczorem. Dzięki nim w dobrym nastroju przetrwamy do północy. Przepisów na sałatki jest mnóstwo, ale po świętach często kilka z nich już wykluczamy. Chcesz sobie zrobić przerwę od jarzynowej i śledziowej? Postaw na sałatki z ananasem. Mamy trzy propozycje.
Pysznie i egzotycznie
Do sałatek możesz wykorzystać świeżego ananasa, którego bez problemu kupisz w dyskontach. Jak sprawdzić czy jest dojrzały? Spróbuj wyciągnąć jeden z listków, tych najmniejszych ze środka. Jeśli uda się to bez problemu, ananas jest dojrzały. Do sałatek sprawdzą się także owoce w puszkach. Są one jednak znacznie słodsze. Świeży ananas jest bardziej orzeźwiający. Z czym komponować ten owoc? Pasuje do niego drób, np. kurczak czy indyk, warzywa, np. seler czy kukurydza. Magda Gessler stawia zaś na połączenie z krewetkami. Restauratorka twierdzi, że przepis ten jest zainspirowany podróżą na Kubę.
Sałatki z ananasem
Kubańska inspiracja Magdy Gessler
1 sałata lodowa
1 duży ananas
250 g pomidorków koktajlowych
1 pęczek szczypiorku z cebulą
300 g krewetek koktajlowych lub tygrysich
ogórek
kukurydza w puszce
koperek
por
masło do smażenia
1 szklanka majonezu
2 łyżki jasnego rumu
1 łyżeczka tabasco
2-3 łyżki ketchupu
1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
sól
Ananasa ostrożnie przetnij go wzdłuż na pół i wydrąż miąższ. Miąższ pokrój w kostkę i odłóż do miseczki. Do dużej miski włóż porwaną drobno sałatę lodową i pokrojonego w półplasterki ogórka. Pomidorki umyj i pokrój na pół (lub pozostaw w całości). Dodaj je do sałatki. Szczypiorek posiekaj drobno. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Dodaj je do sałatki. Krewetki umyj i osusz. Podsmaż je na maśle z koperkiem, porem i solą. Majonez, ketchup,ocet, tabasco i rum wymieszaj dokładnie w misce. Do sałatki dodaj sos, krewetki i kawałki ananasa. Delikatnie wymieszaj. Sałatkę podawaj w wydrążonych połówkach ananasa.
Z orzechowym sosem
1 ananas
2 awokado
pęczek szczypiorku
1 papryczka chili czerwona
2 łyżeczki miodu
4 łyżki oleju
garść rukoli
połowa limonki
60 g orzechów ziemnych niesolonych
sól, pieprz do smaku
Ananasa pokrój w ćwiartki, obierz i usuń zdrewniały rdzeń. Miąższ pokrój w cienkie plasterki. Papryczkę chili pozbaw nasion, drobno ją posiekaj. Szczypiorek i orzeszki również posiekaj. Wymieszaj chili ze szczypiorkiem, orzeszkami, 1-2 łyżeczkami soku wyciśniętego z limonki, miodem i olejem, dopraw solą. Rukolę umyj. Awokado obierz, a następnie pokrój w plasterki. Awokado wymieszaj z ananasem, dołóż rukolę i polej sosem z orzeszkami.
W stylu meksykańskim
2 pojedyncze filety z kurczaka
1 ząbek czosnku, przyprawa meksykańska, sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oliwy
1 por
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
1 puszka czerwonej fasolki
150 g sera żółtego
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu lub śmietany
Filety kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą, pieprzem, przyprawą meksykańską, a na koniec obtocz w mące ziemniaczanej. Obsmaż kurczaka na tłuszczu na złoty kolor. Białą i jasnozieloną część pora przekrój wzdłuż na pół i opłucz. Pokrój na paseczki, włóż do sitka i przelej wrzącą wodą. Fasolkę wyłóż na sitko i przepłucz wodą. Odcedź i pokrój ananasa. Odcedź kukurydzę. Ser żółty zetrzyj na tarce o większych oczkach. Składniki układaj warstwowo w salaterce, każdą warstwę smaruj majonezem wymieszanym z jogurtem lub śmietaną.