Fałszywy zając, czyli kujawski przysmak
Pod tajemniczą nazwą fałszywy zając kryje się potrawa, którą wielu z nas zna jako pieczeń rzymską. Jest to pieczeń z mięsa mielonego nadziewana gotowanym jajkiem. Warto jednak podkreślić, że mięso wykorzystywane w tym daniu nie jest mięsem zająca. Najczęściej wykorzystuje się wieprzowinę w postaci karkówki. Pieczeń nadziewana jest jajkami na twardo, dzięki czemu po rozkrojeniu ma bardzo apetyczny wygląd. Ponadto gotowane jajka nadają pieczonemu mięsu charakterystyczny smak.
Nazwa fałszywy zając jest dosłownym tłumaczeniem z języka niemieckiego potrawy "Falscher Hase". Jest to danie charakterystyczne dla tych ziem Polski, które znajdowały się pod zaborem pruskim. Dawniej do przygotowania fałszywego zająca wykorzystywano głównie ziemniaki i bułki namoczone w mleku. Było to spowodowane trudnym dostępem do mięsa.
Fałszywy zając jest na Kujawach potrawą tradycyjną przygotowywaną z dodatkiem dużej ilości majeranku i często podawaną w czasie Wielkanocy jako danie na ciepło. Bywa jednak spożywany również na zimno jako przystawka lub dodatek do kanapek. W 2015 roku fałszywy zając wpisany został na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi charakterystycznych dla województwa kujawsko-pomorskiego.
Fałszywy zając. Przepis
Fałszywy zając nie jest daniem trudnym w przygotowaniu, a swoim wyglądem zdecydowanie ożywi każdy stół, nie tylko ten świąteczny.
Składniki:
- ok. 500 g mielonej wieprzowiny (najlepiej karkówki),
- 1 jajko do rozbicia,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 110 g bułki tartej,
- 125 ml mleka,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżka oleju do smażenia.
Przygotowanie:
- keksówkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą,
- piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza,
- cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć,
- do miski włożyć mięso mielone, rozbite jajko, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną w mleku bułkę tartą, natkę pietruszki i przyprawy,
- wymieszać i szybko wyrobić (długie wyrabianie sprawi, że pieczeń będzie twarda),
- połowę mięsa ułożyć w keksówce,
- wzdłuż na mięsie ułożyć jajka ugotowane na twardo,
- przykryć drugą połową mięsa i uformować zwarty kształt,
- piec około 1 godzinę,
- po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut przed podaniem.