Fałszywy zając, czyli kujawski przysmak

Pod tajemniczą nazwą fałszywy zając kryje się potrawa, którą wielu z nas zna jako pieczeń rzymską. Jest to pieczeń z mięsa mielonego nadziewana gotowanym jajkiem. Warto jednak podkreślić, że mięso wykorzystywane w tym daniu nie jest mięsem zająca. Najczęściej wykorzystuje się wieprzowinę w postaci karkówki. Pieczeń nadziewana jest jajkami na twardo, dzięki czemu po rozkrojeniu ma bardzo apetyczny wygląd. Ponadto gotowane jajka nadają pieczonemu mięsu charakterystyczny smak.

Reklama

Nazwa fałszywy zając jest dosłownym tłumaczeniem z języka niemieckiego potrawy "Falscher Hase". Jest to danie charakterystyczne dla tych ziem Polski, które znajdowały się pod zaborem pruskim. Dawniej do przygotowania fałszywego zająca wykorzystywano głównie ziemniaki i bułki namoczone w mleku. Było to spowodowane trudnym dostępem do mięsa.

Reklama

Fałszywy zając jest na Kujawach potrawą tradycyjną przygotowywaną z dodatkiem dużej ilości majeranku i często podawaną w czasie Wielkanocy jako danie na ciepło. Bywa jednak spożywany również na zimno jako przystawka lub dodatek do kanapek. W 2015 roku fałszywy zając wpisany został na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi charakterystycznych dla województwa kujawsko-pomorskiego.

Fałszywy zając. Przepis

Fałszywy zając nie jest daniem trudnym w przygotowaniu, a swoim wyglądem zdecydowanie ożywi każdy stół, nie tylko ten świąteczny.

Składniki:

  • ok. 500 g mielonej wieprzowiny (najlepiej karkówki),
  • 1 jajko do rozbicia,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 110 g bułki tartej,
  • 125 ml mleka,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżka oleju do smażenia.

Przygotowanie:

  • keksówkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą,
  • piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza,
  • cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć,
  • do miski włożyć mięso mielone, rozbite jajko, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną w mleku bułkę tartą, natkę pietruszki i przyprawy,
  • wymieszać i szybko wyrobić (długie wyrabianie sprawi, że pieczeń będzie twarda),
  • połowę mięsa ułożyć w keksówce,
  • wzdłuż na mięsie ułożyć jajka ugotowane na twardo,
  • przykryć drugą połową mięsa i uformować zwarty kształt,
  • piec około 1 godzinę,
  • po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut przed podaniem.