Paprykarz nie tylko w puszce

Paprykarz szczeciński był jedną z najpopularniejszych konserw w czasach PRL-u. Do dzisiaj jest dla wielu osób jednym z ulubionych dodatków do kanapek. O popularności tej charakterystycznej puszki i jej zawartości świadczy fakt odsłonięcia w Szczecinie w 2020 roku pomnika "Paprykarza szczecińskiego".

Paprykarz domowy według przepisu z PRL-u

Reklama

Bez problemu można jednak samemu przyrządzić ten popularny dodatek o paprykowo-pomidorowym smaku, którego bazę stanowi ryba i ryż. Można dzięki temu mieć pewność jakości i świeżości składników oraz braku niezdrowych dodatków. Przyrządzając domowy paprykarz według przepisu z PRL-u jesteśmy też w stanie uzyskać zdecydowanie lepszy smak od tego, który ma popularny produkt w puszce.

Paprykarz jak z PRL-u. Przepis

Samodzielne przygotowanie paprykarzu jest proste. Można jeść go jako dodatek do kanapek lub nawet samodzielną przystawkę. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • 300 g wędzonej ryby (makreli, dorsza, morszczuka),
  • 100 g ryżu,
  • 1 papryka,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • ½ szklanki bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek,
  • 80 g przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  • ryż ugotować według przepisu,
  • rybę pozbawić ości i rozdrobnić,
  • cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni na oleju,
  • marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
  • paprykę oczyść i pokroić w drobną kostkę,
  • do zeszklonej cebuli dodać marchewkę, pietruszkę, paprykę i wszystko zalać bulionem,
  • gotować pod przykryciem do miękkości warzyw, od czasu do czasu mieszając,
  • następnie dodać rybę i ryż.
  • całość gotować kilka minut,
  • na koniec dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy,
  • gotować jeszcze kilka minut.