Paprykarz nie tylko w puszce
Paprykarz szczeciński był jedną z najpopularniejszych konserw w czasach PRL-u. Do dzisiaj jest dla wielu osób jednym z ulubionych dodatków do kanapek. O popularności tej charakterystycznej puszki i jej zawartości świadczy fakt odsłonięcia w Szczecinie w 2020 roku pomnika "Paprykarza szczecińskiego".
Paprykarz domowy według przepisu z PRL-u
Bez problemu można jednak samemu przyrządzić ten popularny dodatek o paprykowo-pomidorowym smaku, którego bazę stanowi ryba i ryż. Można dzięki temu mieć pewność jakości i świeżości składników oraz braku niezdrowych dodatków. Przyrządzając domowy paprykarz według przepisu z PRL-u jesteśmy też w stanie uzyskać zdecydowanie lepszy smak od tego, który ma popularny produkt w puszce.
Paprykarz jak z PRL-u. Przepis
Samodzielne przygotowanie paprykarzu jest proste. Można jeść go jako dodatek do kanapek lub nawet samodzielną przystawkę. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
- 300 g wędzonej ryby (makreli, dorsza, morszczuka),
- 100 g ryżu,
- 1 papryka,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- ½ szklanki bulionu warzywnego,
- 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek,
- 80 g przecieru pomidorowego,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- ryż ugotować według przepisu,
- rybę pozbawić ości i rozdrobnić,
- cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni na oleju,
- marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
- paprykę oczyść i pokroić w drobną kostkę,
- do zeszklonej cebuli dodać marchewkę, pietruszkę, paprykę i wszystko zalać bulionem,
- gotować pod przykryciem do miękkości warzyw, od czasu do czasu mieszając,
- następnie dodać rybę i ryż.
- całość gotować kilka minut,
- na koniec dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy,
- gotować jeszcze kilka minut.