Rosopita - potrawa tradycyjna z województwa kujawsko-pomorskiego
Rosopita nazywana inaczej rosopitką jest zupą śledziową z dodatkiem cebuli i ziemniaków. Ma rzadką konsystencję, od której prawdopodobnie wywodzi swoją nazwę. Jej pierwszy człon "roso-" nawiązuje do rosołu, do którego jest podobna. Natomiast drugi "-pita" tyczy się sposobu jej spożywania, który częściej polega na piciu niż jedzeniu łyżką. Danie to ma słodko-kwaśny smak z wyraźnym aromatem śledzi i cebuli.
Rosopita jest tradycyjną zupą, która dawniej gościła przede wszystkim na chłopskich stołach. Była jedzona na wielu kujawskich wsiach, zwłaszcza w okresie postu przypadającego na czas Adwentu czy przed Wielkanocą oraz w każdy piątek. Była daniem obiadowym podawanym z dodatkiem ziemniaków, koniecznie wcześniej ugotowanych w"mundurkach", czyli bez obierania. Była również jednym z najpopularniejszych wigilijnych dań.
Do dzisiaj rosopita gotowana jest w wielu kujawskich domach, jednak nie w całym regionie. Znana jest przede wszystkim w okolicach Włocławka, Izbicy Kujawskiej, Lubrańca, Bądkowa i Radziejowa. Nie dziwi więc fakt, że w 2013 roku rosopita wpisana została na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako potrawa charakterystyczna dla województwa kujawsko-pomorskiego.
Rosopita. Przepis na zupę śledziową
Składniki:
- 4 płaty śledzi solonych (wymoczonych przez kilka godzin w wodzie),
- 1 duża cebula,
- 1 l wody,
- 250 ml śmietany 12 proc.,
- 2-3 liście laurowe,
- 3-4 ziela angielskie,
- 3-4 ziarna czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka octu,
- sól,
- pieprz mielony,
- ziemniaki – ugotowane osobno, najlepiej w mundurkach.
Przygotowanie:
- wodę zagotować z przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i cukier) i wystudzić,
- cebulę pokroić w piórka i sparzyć,
- do wystudzonej wody dodać cebulę, ocet, sól i pieprz,
- odlać do miski ½ szklanki tak przygotowanej wody i dodać do niej śmietanę, dokładnie wymieszać i dodać do pozostałej wody, również dokładnie mieszając,
- wymoczone śledzie pokroić na kawałki i dodać do przygotowanej zupy,
- odstawić na przynajmniej godzinę,
- podawać na zimno ze świeżo ugotowanymi ziemniakami w mundurkach.