Zupa "nic" - deser z PRL-u

Zupa "nic" – wbrew nazwie – jest smakołykiem podawanym w głębokim talerzu na zimno, a nie sycącym i rozgrzewającym daniem obiadowym. Królowała w PRL-u. Dzięki podstawowym składnikom i kilku minutom pracy można było cieszyć się mlecznym deserem o smaku wanilii. Danie zachwycało jednak nie tylko podniebienie. Cieszyło również oczy. Wygląd zupy "nic" - w której na gęstej, mlecznej tafli unoszą się lekkie, białe bezy - świetnie opisuje jej druga, mniej popularna, nazwa – "pływające wyspy".

Zupa "nic" – danie tradycyjne

Reklama

Zupa "nic" ponownie zyskuje popularność, o czym świadczy chociażby wpisanie jej w 2022 roku przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na swoją Listę produktów tradycyjnych charakterystycznych dla województwa zachodniopomorskiego.

Zupa "nic". Przepis z lat 50. XX wieku

Na wspomnianej ministerialnej liście widnieją dawne przepisy na zupę "nic". Jeden z nich pochodzi z lat 50. XX wieku i ukazał się w lokalnym "Kurierze Szczecińskim" w 1955 roku.

Składniki:

  • 15 dag ryżu,
  • 45 ml mleka,
  • 3 żółtka,
  • 3 białka,
  • 6 dag cukru,
  • wanilia,
  • cukier puder do smaku,
  • 1 ¼ litra mleka.
Reklama

Przygotowanie:

  • ryż ugotować w 45 ml mleka,
  • pozostałe mleko zagotować z wanilią,
  • ubić pianę z białek i kłaść łyżką na wrzące mleko – zagotować,
  • powstałe bezy z piany zdjąć z mleka,
  • żółtka ubić z cukrem i dodać do mleka, zamieszać,
  • dodać ryż,
  • zupę „nic” można podawać ciepłą lub zimną,
  • przyozdabiać przygotowanymi wcześniej bezami oraz cukrem pudrem.

Zupa "nic". Przepis współczesny

Już w latach 80. XX wieku do zupy "nic" zazwyczaj nie dodawano ryżu wspomnianego we wcześniejszym przepisie.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 400 ml mleka,
  • 1 laska wanilii,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka cukru pudru.

Przygotowanie:

  • jajka sparzyć wrzątkiem, a następnie polać zimną wodą,
  • oddzielić białka od żółtek,
  • białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać 1 łyżeczkę cukru pudru i wymieszać na gładką masę,
  • do żółtek dodać 1 łyżkę cukru i ucierać do momentu rozpuszczenia się cukru,
  • do mleka dodać rozkrojoną laskę wanilii, gotować na wolnym ogniu – nie dopuścić do wrzenia,
  • na gorące mleko wykładać łyżką partiami ubitą pianę z białek, po minucie powstałe bezy obrócić na drugą stronę, a następnie zebrać łyżką cedzakową i ułożyć w głębokich talerzach,
  • mleko zdjąć z kuchenki, wyjąć laskę wanilii,
  • do mleka wlać powoli żółtka z cukrem – cały czas mieszając,
  • ponownie postawić mleko na kuchence, powoli gotować, cały czas mieszając i uważając, aby żółtka się nie ścięły,
  • po ok. 2 minutach, kiedy mleko lekko zgęstnieje, zdjąć garnek z ognia,
  • wlać mleko do talerzy z przygotowanymi wcześniej bezami.