Zupa jabłkowa hrubieszowska - smak i tradycja
Zupa jabłkowa hrubieszowska jest jedną z wielu zup owocowych, które cieszą się dużą popularnością w kuchni Europy Wschodniej. Zupa ta została stosunkowo niedawno, bo w 2021 roku, wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako danie charakterystyczne dla województwa lubelskiego.
Zupa jabłkowa jako danie tradycyjne Lubelszczyzny nie powinna dziwić. Ten rejon kraju już bowiem od XVIII wieku znany jest z uprawy jabłek. Owoce te chętnie więc wykorzystywane były w kuchni zarówno do przygotowania deserów jak i jako dodatek do dań obiadowych. Region hrubieszowski, z którego wywodzi się opisywana zupa, do dzisiaj słynie z uprawy wielu gatunków jabłek i to zarówno w dużych sadach jak i w przydomowych ogródkach.
Przepis na zupę jabłkową hrubieszowską znany jest z ludowego przekazu z początku XX wieku. Wywodzi się z miejscowości Stefankowice w powiecie hrubieszowskim. Zupa jabłkowa bywała nazywana także "jabłczanką" i - ze względu na dostępność jabłek niemal przez wszystkie miesiące - gotowano ją o każdej porze roku. Była popularna i możliwa do przygotowania nawet w biedniejszych domostwach.
Zupa jabłkowa hrubieszowska jest lekkostrawna i jednocześnie bogata w składniki odżywcze. Ma kolor słomkowy lub ciemnosłomkowy. Jej smak w dużej mierze zależy od rodzaju użytych jabłek i może być kwaskowaty, winny lub słodkawy. Pachnie jabłkami i cynamonem.
Zupa jabłkowa hrubieszowska. Przepis
Zupa jabłkowa hrubieszowska doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Ma kremową konsystencję i można podawać ją - w zależności od upodobań – z ziemniakami, makaronem lub grzankami przygotowanymi z chleba.
Składniki:
- 10-12 średniej wielkości jabłek,
- 1 l wody,
- 3-4 łyżki cukru (w zależności od gatunku jabłek),
- sok z 1 cytryny,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 200 ml śmietanki 30 proc.
Przygotowanie:
- jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka,
- zalać wodą,
- dodać cukier i sok z cytryny,
- gotować na średnim ogniu,
- w trakcie gotowania dodać cynamon,
- gotować do miękkości jabłek (ok. 15-20 minut),
- zdjąć z kuchenki i zblendować,
- następnie wlać śmietankę, dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez ok. 3 minuty,
- podawać z dodatkiem ziemniaków, makaronu, lub grzanek.