- Opieńki - co to za grzyby?
- Opieńki - warunkowo jadalne grzyby
- Opieńki - z jakimi trującymi grzybami można pomylić?
- Właściwości opieniek
- Opieńki i ich walory smakowe
Opieńki - co to za grzyby?
Opieńki (Armillaria) należą do rodziny obrzękowcowatych. Powszechnie występują w całej Polsce, zarówno w lasach liściastych jak i iglastych. Sezon na nie trwa od września do listopada.
Rosną w gromadach przede wszystkim na martwych i żywych pniach drzew, ale także na korzeniach oraz ściółce. Są pasożytami, które atakują zarówno żywe jak i martwe drzewa. Powodują chorobę drzew nazywaną opieńkową zgnilizną korzeni.
Opieńki należą do nielicznych grzybów, które – dzięki procesowi bioluminescencji – świecą w ciemności. Jednak światło to jest zazwyczaj zbyt słabe, aby można je było zauważyć nocą w lesie.
Opieńki - warunkowo jadalne grzyby
Opieńki to warunkowo jadalne grzyby, co oznacza, że można je spożywać, jednak często przyczyniają się do problemów żołądkowych. Z tego powodu należy je wcześniej gotować przynajmniej przez 5 minut, co zazwyczaj powinno znacząco zmniejszyć dolegliwości trawienne. Dla bezpieczeństwa najlepiej przedłużyć gotowanie nawet do 30-40 minut. Ważne, aby odlać wodę po gotowaniu tych grzybów i już do niczego jej nie używać.
Opieńki - z jakimi trującymi grzybami można pomylić?
Opieńki należą do grzybów blaszkowych. Są mylone z trującymi grzybami, w tym przede wszystkim z maślanką wiązkową, nazywanąz tego powodu czasami opieńką fałszywą. Warto więc w czasie zbierania uważnie przyjrzeć się grzybom i zwrócić uwagę na pewne charakterystyczne cechy. Trująca maślanka wiązkowa ma – w przeciwieństwie do opieńki – gładki na wierzchu kapelusz. Inny jest również kolor blaszek. W przypadku trującej maślanki są one zazwyczaj żółtawe lub sinozielone. Opieńka ma zaś blaszki beżowe lub brązowe.
Właściwości opieniek
Istnieje kilka gatunków opieniek, wśród których najpopularniejsze to: opieńka miodowa, ciemna i żółtawa. Najbardziej cenioną opieńką jest opieńka miodowa. Jej nazwa nawiązuje do złotegokoloru kapelusza z miodowym odcieniem. Ten gatunek zawiera dużo przeciwutleniaczy. Dzięki temu obniża poziom cukru we krwi, a nawet wykazuje właściwości zwalczające nowotwory. Ponadto pozytywnie wpływa na odporność.
Opieńki i ich walory smakowe
Opieńki uznawane są za jedne ze smaczniejszych grzybów. Mają lekki, słodki i odrobinę ziemisty smak oraz rozciągliwą konsystencję. Najlepiej zbierać same kapelusze opieniek, które są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe.
Opieńki można przygotowywać na różne sposoby: gotować, smażyć i marynować. Można je również suszyć, chociaż w ich przypadku jest to rzadziej stosowana metoda.
Opieńki - co z nich zrobić? Najlepsze przepisy
Opieńki marynowane
Składniki:
- obgotowane (przez około 30 minut) kapelusze opieniek,
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, goździki,
- cebula pokrojona w plasterki,
- zalewa: woda i ocet (w proporcji 2:1), cukier i sól (w proporcji 4:1).
Przygotowanie:
- wystudzić opieńki,
- na dnie słoików umieścić przyprawy i plasterki cebuli, a na nich grzyby,
- zagotować zalewę, przestudzić i wlać do przygotowanych słoików,
- zakręcić słoiki i pasteryzować przez przynajmniej 15 minut.
Opieńki w śmietanie
Składniki:
- obgotowane (przez około 30 minut) kapelusze opieniek,
- cebula pokrojona w kostkę,
- wywar lub kostka rosołowa,
- śmietana,
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
- podsmażyć cebulę,
- do wywaru dodać obgotowane grzyby i przyprawy oraz podsmażoną cebulę,
- dusić przez około 30-40 minut,
- na koniec dodać śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.