Pigwa. Co to za owoc?
Pigwa to roślina pochodząca z południowo-zachodniej Azji. Jednak od wielu wieków uprawiana jest również w Europie. Jej owoce wyglądem przypominają małe jabłka lub gruszki. Ze względu na smak pigwa bywa natomiast w naszym kraju nazywana "polską cytryną".
Owoc ten najlepiej smakuje po poddaniu go obróbce. Z tego powodu jest popularnym składnikiem dżemów, soków, kompotów i nalewek. Pigwa zawiera dużo witaminy C oraz minerałów. Zawarte w niej składniki wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i antyoksydacyjne.
Pigwa a pigwowiec
Pigwa bywa mylona z pigwowcem. Są to jednak dwie różne rośliny. Podstawowa różnica polega na tym, że pigwa jest drzewem, natomiast pigwowiec to krzew. Owoce pigwy - noszące taką samą nazwę jak drzewo, na którym rosną - są znacznie większe od owoców pigwowca.
Jak smakuje nalewka z pigwy?
Nalewka z pigwy ma intrygujący smak, który jest mieszaniną słodyczy i kwasowości. Wyczuć w niej można odrobinę aromatu jabłek, gruszek i cytrusów. To wszystko sprawia, że smak alkoholu nie jest w tej nalewce na pierwszym miejscu.
Nalewka z pigwy w tradycyjnej kuchni polskiej
Przygotowywanie nalewki z pigwy - nazywanej inaczej pigwówką - ma w Polsce wielowiekową tradycję. Nalewka ta była podawana już kilkaset lat temu. Na polskich stołach gościła w czasie ważnych uroczystości i spotkań rodzinnych. Dzisiaj ponownie odkrywamy jej wyjątkowy aromat i smak.
Nalewka z pigwy. Przepis
Przygotowanie nalewki z pigwy jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Ten jednak potrzebny jest, aby pigwówka uzyskała swoje wyjątkowe walory smakowe.
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy,
- 500 ml spirytusu lub wódki,
- ok. 300-400 g cukru.
Przygotowanie:
- do nalewki należy wykorzystywać tylko dojrzałe, świeże i nieuszkodzone owoce pigwy (powinny być jeszcze twarde, o żółtym, wyrazistym kolorze),
- owoce pigwy: umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne oraz pokroić na mniejsze kawałki (przynajmniej na ćwiartki),
- umyć i wyparzyć słoik i nakrętkę,
- pokrojone owoce pigwy układać warstwowo w słoiku i przesypywać warstwą cukru do wyczerpania składników,
- zamknąć słoik i odstawić na około tydzień (codziennie przez ten czas należy jednak delikatnie potrząsać słoikiem),
- po tym czasie wlać do słoika spirytus i dokładnie wymieszać całą zawartość,
- zakręcić słoik,
- odstawić w ciemne i chłodne miejsce na około miesiąc,
- po tym czasie nalewkę przecedzić, przelać do szklanych butelek i zakręcić,
- przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Przygotowując nalewkę z pigwy, można spirytus zastąpić wódką. Otrzymany wówczas alkohol będzie słabszy i łagodniejszy w smaku.
Nalewkę z pigwy można pić od razu po jej przecedzeniu. Jednak najlepsza jest dopiero po kilku miesiącach od przygotowania. Czas zdecydowanie działa na korzyść jej smaku i aromatu.