Pigwa. Co to za owoc?

Pigwa to roślina pochodząca z południowo-zachodniej Azji. Jednak od wielu wieków uprawiana jest również w Europie. Jej owoce wyglądem przypominają małe jabłka lub gruszki. Ze względu na smak pigwa bywa natomiast w naszym kraju nazywana "polską cytryną".

Owoc ten najlepiej smakuje po poddaniu go obróbce. Z tego powodu jest popularnym składnikiem dżemów, soków, kompotów i nalewek. Pigwa zawiera dużo witaminy C oraz minerałów. Zawarte w niej składniki wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i antyoksydacyjne.

Reklama

Pigwa a pigwowiec

Pigwa bywa mylona z pigwowcem. Są to jednak dwie różne rośliny. Podstawowa różnica polega na tym, że pigwa jest drzewem, natomiast pigwowiec to krzew. Owoce pigwy - noszące taką samą nazwę jak drzewo, na którym rosną - są znacznie większe od owoców pigwowca.

Reklama

Jak smakuje nalewka z pigwy?

Nalewka z pigwy ma intrygujący smak, który jest mieszaniną słodyczy i kwasowości. Wyczuć w niej można odrobinę aromatu jabłek, gruszek i cytrusów. To wszystko sprawia, że smak alkoholu nie jest w tej nalewce na pierwszym miejscu.

Nalewka z pigwy w tradycyjnej kuchni polskiej

Przygotowywanie nalewki z pigwy - nazywanej inaczej pigwówką - ma w Polsce wielowiekową tradycję. Nalewka ta była podawana już kilkaset lat temu. Na polskich stołach gościła w czasie ważnych uroczystości i spotkań rodzinnych. Dzisiaj ponownie odkrywamy jej wyjątkowy aromat i smak.

Nalewka z pigwy. Przepis

Przygotowanie nalewki z pigwy jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Ten jednak potrzebny jest, aby pigwówka uzyskała swoje wyjątkowe walory smakowe.

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy,
  • 500 ml spirytusu lub wódki,
  • ok. 300-400 g cukru.

Przygotowanie:

  • do nalewki należy wykorzystywać tylko dojrzałe, świeże i nieuszkodzone owoce pigwy (powinny być jeszcze twarde, o żółtym, wyrazistym kolorze),
  • owoce pigwy: umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne oraz pokroić na mniejsze kawałki (przynajmniej na ćwiartki),
  • umyć i wyparzyć słoik i nakrętkę,
  • pokrojone owoce pigwy układać warstwowo w słoiku i przesypywać warstwą cukru do wyczerpania składników,
  • zamknąć słoik i odstawić na około tydzień (codziennie przez ten czas należy jednak delikatnie potrząsać słoikiem),
  • po tym czasie wlać do słoika spirytus i dokładnie wymieszać całą zawartość,
  • zakręcić słoik,
  • odstawić w ciemne i chłodne miejsce na około miesiąc,
  • po tym czasie nalewkę przecedzić, przelać do szklanych butelek i zakręcić,
  • przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Przygotowując nalewkę z pigwy, można spirytus zastąpić wódką. Otrzymany wówczas alkohol będzie słabszy i łagodniejszy w smaku.

Nalewkę z pigwy można pić od razu po jej przecedzeniu. Jednak najlepsza jest dopiero po kilku miesiącach od przygotowania. Czas zdecydowanie działa na korzyść jej smaku i aromatu.