Zupa rybna po kaszubsku to zupa, która rozgrzewa i syci. Przyrządzali ją rybacy po połowie, gotowały też taką zupę ich żony. Jest zabielana śmietaną i lekko kwaskowa. Można ją przyrządzić z różnych rodzajów ryb morskich.

Smaczny i zdrowy obiad dla rodziny

Ta zupa jest pyszna i łatwo ją przygotować. Nie wymaga długiego gotowania. Składniki kupimy w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie. Kluczowe są tu przyprawy oraz dobre, świeże ryby. Majeranek, koper lub natka pietruszki to dodatki, które wzmocnią jej smak.

Reklama

Brak pomysłu na obiad? Oto nasza propozycja - zupa rybna po kaszubsku

Składniki

  • 1 kg filetów z białej ryby
  • 2 marchewki
  • pietruszka - korzeń
  • kawałek pora - może być jeden cały mały
  • kawałek selera - np. ćwiartka dużego
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietany 18 proc.
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 listki laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • majeranek, tymianek,
  • koperek świeży do posypania zupy
  • 2 ugotowane żółtka z jajek

Przygotowanie

Warzywa obieramy, kroimy na plasterki, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Dodajemy resztę przypraw. Gotujemy lekki bulion - ok. pół godziny. Po tym czasie dodajemy pokrojoną rybę i gotujemy ok. kwadransa. Śmietanę energicznie mieszamy z mąką, żeby nie było grudek, hartujemy dodając do naczynia łyżkę wazową gorącego wywaru rybnego. Mieszamy, przelewamy przez sitko do garnka z gotującą się zupą, cały czas mieszając do powtórnego zagotowania, aby nie pojawiły się grudki. Zupę można jeszcze zagęścić dodając 1-2 ugotowane roztarte żółtka. Zupę podajemy gorącą, posypaną świeżym, zielonym koperkiem. Można do zupy rybnej po kaszubsku podać chleb lub ziemniaki z wody.