Na czym najlepiej smażyć jajecznicę? Wcale nie na maśle
Jajecznica to częsty wybór na śniadanie i nie tylko. Jest smaczna, pożywna i szybka w przygotowaniu, dlatego chętnie gości na polskich stołach. Jajka są cennym źródłem wartości odżywczych, takich jak witaminy i minerały, a także białko, które pozwala zachować sytość przez dłuższy czas. Przepisów na jajecznicę jest wiele, a klasyczny sposób jej przygotowania, to smażenie na tradycyjnym maśle. Choć masło niewątpliwie wzbogaca smak jajecznicy, to nie jest najlepszym tłuszczem do jej przygotowania.
Dlaczego lepiej nie smażyć jajecznicy na maśle? Ponieważ ma ono niską temperaturę dymienia, co oznacza, że może łatwo i szybko się przypalać. Może mieć to wpływ nie tylko na smak potrawy, ale również jest niekorzystne dla naszego zdrowia. Oczywiście możemy usmażyć jajecznicę na tradycyjnym maśle, ale musimy pilnować, by zrobić tak to szybko, aby tłuszcz się nie przypalił. Lepszym tłuszczem do smażenia jajecznicy niż tradycyjne masło jest masło klarowane, które tak łatwo się nie przypala, a ponadto wzbogaca smak potrawy.
Tłuszcz do smażenia jajecznicy - smalec, olej czy oliwa z oliwek?
Jajecznicę można również usmażyć na smalcu, taka wersja ma wielu zwolenników. Jednak należy pamiętać, że smalec jest bardzo tłusty, przez to jajecznica wychodzi tłusta i ciężkostrawna. Smażenie jajecznicy na smalcu zdecydowanie nie jest zalecane osobom, które zmagają się z wysokim poziomem cholesterolu we krwi. W takim przypadku, warto spróbować przygotowywać jajecznicę na oleju roślinnym, np. rzepakowym lub oliwie z oliwek. Zmieniają one nieco smak jajecznicy, ale taka wersja smażonych jajek jest zdecydowanie zdrowsza.