Bez pomidorów nie wyobrażamy sobie już życia. Jadamy je same, poprószone solą i pieprze - najsmaczniejsze są takie zerwane prosto z krzaka. Lubimy pomidory w sałatkach, na kanapkach. I oczywiście pomidorowe przetwory. Jest mnóstwo odmian tych pysznych warzyw. Pamiętajmy, że istniał świat bez pomidorów. Do Europy przywędrowały dopiero w XVI wieku.
Skąd się wzięła nazwa "pomidor"? W 1544 roku włoski botanik Pietro Andrea Mattioli jako pierwszy napisał o "poma aurea" – „złotym jabłku”. I tak powstała nazwa - po włosku pomidory to "pomodori". Z punktu widzenia biologicznego część pomidora, którą zjadamy jest owocem, a dokładniej jagodą.
Pomidorowa kula zdrowia
Pomidory są bogate w witaminę C, która jest niezbędna do prawidłowej przemiany materii i utrzymania zdrowego układu odpornościowego. Zawierają też potas, wapń, magnez i witaminy z grupy B. Pomidory są również bogate w antyoksydanty, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek i zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób związanych ze starzeniem.
100 gramów pomidorów ma tylko 18 kilokalorii. Pomidory są też korzystne dla zdrowia. Wpływają pozytywnie na kondycję serca (zapobiegają miażdżycy), działają antynowotworowo i poprawiają odporność.
Pomidory nie dla wszystkich
Z pomidorów powinny zrezygnować osoby chorujące na dnę moczanową oraz reumatoidalne zapalenie stawów. Pomidorów bez obróbki termicznej powinny unikać również osoby cierpiące na zapalenie żołądka i wrzody. Pomidory zawierają m.in. kwas jabłkowy i cytrynowy, mogą nasilać refluks żołądkowy i zgagę.
Zdarzają się też osoby uczulone na pomidory. Powinny je ograniczyć także osoby z podwyższonym potasem i chorobami nerek.