Ogórki kiszone to jeden z najczęściej przygotowywanych latem przetworów na zimę. Są nie tylko smaczne, ale mają w sobie prozdrowotną moc. To naturalny probiotyk. Świetnie wpływają na funkcjonowanie naszych jelit a także na odporność organizmu.
Ogórki kiszone są pełne witamin m.in. C, która wpływa pozytywnie na nasz układ immunologiczny a także witaminę B oraz takie substancje odżywcze jak minerały, magnez, wapń, czy potas. To także źródło błonnika, który pomaga w trawieniu.
Jak ukisić ogórki żeby były twarde i chrupiące?
Ogórki kiszone będą twarde i chrupiące, gdy zastosujemy kilka zasad. Po pierwsze wybierzemy te, które są jędrne, twarde. Nie mają plamek ani uszkodzeń i nie są zbyt duże, ani za małe. Przed kiszeniem, ogórki należy umyć. Dobrze jest zrobić to przez co najmniej pół godziny, namaczając w zimnej wodzie.
W czystych słoikach ogórki upychamy dosyć ciasno. O smak naszej kiszonki zadbają takie dodatki jak korzeń chrzanu, ząbki czosnku, gorczyca, czy baldachy kopru. Najlepsza zalewa do kiszonych ogórków to łyżka soli na litr wody.
Co dodać do ogórków, by były chrupiące?
By ogórki wyszły twarde i chrupkie a co za tym idzie smaczne wiele gospodyń dodaje do nich liście winogron, wiśni, porzeczki, czy dębu. Te dodatki wpływają na smak ogórków. Czasem można dorzucić takie zioła jak szałwia czy estragon. Okazuje się, że jest jeszcze jeden trik, który sprawi, że ogórki będą chrupiące. Ten składnik znajduje się w każdym domu. Chodzi o czarną liściastą herbatę. Znajdujące się w niej garbniki roślinne sprawią, że ogórki się nie popsują i nie będą miękkie. Wystarczy dorzucić 2-3 łyżeczki do słoika, by zimą cieszyć się smakiem naprawdę dobrych kiszonych.