Kamila Boś, znana z programu "Rolnik szuka żony" w wywiadzie z prowadzącym kanał na YouTube "Do roboty" wymieniła kilka zasad, które warto znać, by cieszyć się pełnią smaku i wartości odżywczych pieczarek.
Tego nie rób z pieczarkami
"Królowa pieczarek" tłumaczy, że nie warto obierać pieczarek, jeśli są świeże. Kamila Boś przekonuje, że nie należy tego robić, ponieważ pod ich skórką kryje się najwięcej cennych składników odżywczych. W ten sposób tracimy błonnik, witaminy, a także minerały, takie jak żelazo, potas i witaminę D - mówi. Więc jeśli pieczarki są świeże, skórka jest cienka i nie ma potrzeby jej usuwać.
Obieraj pieczarki tylko wtedy, gdy zaczynają brązowieć
Jeśli pieczarki zaczynają się psuć i brązowieją, to znak, że warto je obrać. Takie zmiany są naturalne, ale obieranie grzybów pozwala pozbyć się nieapetycznego wyglądu oraz ewentualnych zanieczyszczeń.
Można jeść surowe pieczarki?
Kamila Boś na swoim Instagramie podzieliła się filmem, na którym zrywa świeżą pieczarkę i od razu ją kosztuje. Okazuje się, że surowe pieczarki są jak najbardziej jadalne. To doskonała alternatywa do sałatek czy kanapek. Najlepiej smakuje na kanapkę, troszeczkę soli i pieprzu. Pycha - tłumaczy.
Przechowywanie pieczarek – jak zachować świeżość?
Aby pieczarki jak najdłużej były świeże, Kamila Boś zaleca przechowywanie ich w szklanym, zamkniętym pojemniku. Na dnie powinien znaleźć się ręcznik papierowy, który pomoże wchłonąć wilgoć. Pieczarki najlepiej przechowywać na dolnej półce lodówki, gdzie temperatura jest najniższa. Chociaż pieczarki często kupujemy w plastikowych opakowaniach, najlepiej przełożyć je do szklanego naczynia. Plastikowe opakowania mogą przyspieszać ich psucie się.
Pieczarki w kuchni – jak je wykorzystać?
Pieczarki to bardzo wszechstronny składnik kuchenny. Można je dodać do zup, sałatek, sosów, farszów czy na pizzę. Doskonale komponują się również z mięsem i innymi warzywami. Są idealne zarówno do smażenia, jak i duszenia czy pieczenia. Z kolei ich surową wersję warto wykorzystać w prostych przekąskach.