O tym, że warto jeść owoce, wie chyba każdy. Są one bogatym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Dzięki temu wspierają nasze zdrowie. Poza tym, zawierają sporo błonnika, przez co poprawiają trawienie. Regularne spożywanie owoców bogatych w antyoksydanty może poprawić ogólną kondycję skóry. Osoby, które chcą zrobić większe zapasy tych produktów, muszą pamiętać o zasadach dotyczących przechowywania. W przeciwnym wypadku owoce szybko się zepsują i stracimy pieniądze.
Jak przechowywać owoce? Te produkty nie lubią zimna
Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest wkładania bananów do lodówki. Wydaje się nam, że pod wpływem niskiej temperatury na dłużej zachowają świeżość. Niestety jest wręcz przeciwnie. Po kilku dniach w lodówce skórka bananów staje się brązowa. Choć takie owoce można bez obaw jeść, dla wielu osób są już mało apetyczne i wolą wyrzucić je do kosza. Poza tym, banany mogą utracić część walorów odżywczych pod wpływem zimna. Jak w takim razie należy się z nimi obchodzić?
Banany najlepiej trzymać w koszu na owoce, w zacienionym miejscu, w temperaturze pokojowej. Jeśli kupiliśmy całą kiść, warto rozdzielić banany na sztuki, aby wolniej dojrzewały. Nie powinno się też trzymać ich w koszyku razem z jabłkami, bowiem przyspieszają one proces dojrzewania. Kosz musi znajdować się z dala od źródeł ciepła typu piekarnik, kaloryfer czy kuchenka. Jakich owoców nie należy jeszcze chować do lodówki?
- Kolejnym owocem, który nie przepada za zimnem jest awokado. Należy trzymać go w temperaturze pokojowej. Jest to szczególnie ważne, jeśli kupiliśmy niedojrzały owoc. Gdy awokado jest już dojrzałe i zjedliśmy np. połowę, drugą część należy skropić sokiem z cytryny, aby opóźnić proces utleniania. Naruszony owoc można już trzymać w lodówce.
- W temperaturze pokojowej najlepiej czują się też mandarynki. Jeśli będziemy trzymać je lodówce, stracą swój aromat i smak.
- Na szafce najlepiej trzymać owoce pochodzące z południowych krajów, takie jak mango, ananas i cytrusy. Poza lodówką przechowujemy też gruszki, arbuza, kiwi, morele, śliwki i nektarynki dopóki nie dojrzeją. Gdy nadają się już do jedzenia, warto je przenieść do niskiej temperatury, aby nie zepsuły się zbyt szybko.
Jakie owoce muszą być przechowywane w lodówce?
Nieco inaczej wygląda sytuacja z owocami, które uchodzą za bardziej delikatne. Mowa o czereśniach, jagodach, truskawkach i borówkach. Przechowywanie w niskiej temperaturze jest w tym przypadku sposobem na przedłużenie świeżości. Lodówkę lubią także jabłka i winogrona.
Przechowując owoce w niskiej temperaturze, warto pamiętać o kilku zasadach. Kluczową kwestią jest trzymanie ich w przeznaczonej do tego szufladzie, gdzie panuje odpowiednia temperatura i poziom wilgotności. Zazwyczaj jest to dolna szuflada. Owoce nie powinny być zamknięte w pojemniku, gdyż w takim przypadku dochodzi do skraplania się pary wodnej, która powoduje gnicie. Owoce typu truskawki, poziomki, maliny i borówki najlepiej trzymać nieumyte i z szypułkami. W pobliżu takich produktów nie powinny znajdować się ryby, mięso, wędliny i nabiał.