Młode szyszki sosny: Jakie mają właściwości?

Młode szyszki sosny zawierają wiele cennych witamin i minerałów, które mają dobroczynny wpływna nasze zdrowie. Warto więc zainteresować się tymi darami lasu, które często mamy niemal na wyciągnięcie ręki.

Szyszki sosny wykazują działanie przeciwzapalne. Dzięki temu są w stanie złagodzić bóle mięśni i stawów. Wspierają pracę układu pokarmowego, poprzez ułatwianie trawienia i łagodzenie dolegliwości żołądkowych takich jak niestrawność, wzdęcia czy ból brzucha. Z kolei dzięki działaniu moczopędnemu, pomagają oczyszczać organizm z toksyn. Dzięki zawartości witamin C i A oraz flawonoidów wspierają odporność. Wszystko za sprawą odpowiedniej stymulacji układu immunologicznego. Wspomagają organizm również w trakcie infekcji. Działają wykrztuśnie i dezynfekująco, a więc pomagają udrożnić drogi oddechowe, łagodzą ból gardła i kaszel. Ponadto za sprawą witamin z grupy B wspierają pamięć i koncentrację oraz dodają energii. Mają też działanie przeciwmiażdżycowe i rozkurczowe.

Reklama
Reklama

Szyszki sosny: Kiedy jest na nie sezon? Jak je pozyskać?

Sezon na młode szyszki sosny trwa od połowy maja do końca czerwca. Podczas ich zbiorów warto mieć na sobie rękawiczki, aby ochronić dłonie przed żywicą. Najbardziej wartościowe będą szyszki zebrane w lasach znajdujących się daleko od dróg i miejskich zanieczyszczeń. Wybierać należy okazy małe, miękkie i zielone o przyjemnym, żywicznym zapachu. Trzeba zrywać je bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić drzew.

Jeśli nie mamy możliwości zebrać szyszek sosny, możemy je również kupić. Dostępne są w sklepach internetowych oraz niektórych sklepach ze zdrową żywnością.

Szyszki sosny: Jak się je spożywa?

Zebrane młode szyszki sosny świetnie nadają się do przygotowania z nich smacznych i zdrowych przetworów. Dzięki temu można przez cały rok korzystać z ich dobroczynnych właściwości. Można przygotować z nich przede wszystkim syropy, konfitury, soki, galaretki i nalewki. Zatrzymać w nich można niepowtarzalny zapach lasu, a przy tym skorzystać z licznych właściwości leczniczych, którymi charakteryzują się młode szyszki sosny.

Szyszki sosny. Przepisy

Syrop z młodych szyszek sosny. Przepis

Jednym z najpopularniejszych przetworów jest syrop z młodych szyszek sosny, którego wykonanie nie jest trudne. Potrzebne są zaledwie dwa składniki. Ta lecznicza i aromatyczna mikstura przygotowana na przełomie maja i czerwca pomoże nam zadbać o zdrowie w kolejnych miesiącach.

Składniki:

  • 1/2kg szyszek sosny,
  • 1/2 kg cukru.

Przygotowanie:

  • szyszki sosny opłukać w letniej wodzie,
  • pokroić w plasterki,
  • niewielką część pokrojonych szyszek ułożyć na dnie słoika,
  • zasypać częścią cukru,
  • układać kolejne warstwy aż do wyczerpania składników,
  • zakręcić słoik i postawić w nasłonecznione miejsce,
  • codziennie potrząsać słoikiem,
  • po ok. 7-10 dniach przecedzić powstały syrop,
  • przechowywać w szklanym opakowaniu w zacienionym i chłodnym miejscu.

Z dobrodziejstw tak przygotowanego syropu z młodych szyszek sosny można korzystać przez cały rok. Przyda się zarówno stosowany profilaktycznie w celu uniknięcia infekcji, jak i w czasie jej trwania. W tym pierwszym przypadku wystarczy 1 łyżeczka syropu dziennie. W drugim natomiast dawkę można zwiększyć do nawet 4 łyżeczek. Syrop można przyjmować w wersji nierozcieńczonej lub rozpuszczać w wodzie albo herbacie.

Konfitura z młodych szyszek sosny. Przepis

Młode szyszki sosny idealnie nadają się również do przygotowania aromatycznej i zdrowej konfitury, która wzmocni odporność, doda energii i pomoże zwalczyć objawy infekcji.

Składniki:

  • 1 kg młodych szyszek sosny,
  • 1 kg cukru,
  • 1 l wody,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny.

Przygotowanie:

  • szyszki sosny umyć,
  • pokroić w plastry,
  • do garnka wlać wodę, a następnie dodać do niej cukier i sok z cytryny,
  • wodę zagotować, po czym dodać do niej pokrojone szyszki sosny,
  • gotować na małym ogniu przez ok. 1 godz., od czasu do czasu mieszając,
  • garnek zestawić z kuchenki, a konfiturę przelać do czystych słoików,
  • słoiki zakręcić i odstawić do ostygnięcia.