Złote mleko: Co to za napój?

Złote mleko to napój, który wywodzi się ze starożytnych Indii, gdzie jego właściwości wykorzystywane były w medycynie ajurwedyjskiej. Już wówczas stosowano go, aby wzmocnić odporność i zmniejszyć dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Przygotowywany jest na bazie ciepłego mleka z dodatkiem kurkumy i miodu, a czasami również innych przypraw takich jak np. imbir, cynamon czy pieprz. Można użyć do niego dowolnego mleka: krowiego, koziego, owczego lub roślinnego. W przypadku tego ostatniego może to być np. mleko sojowe, kokosowe lub migdałowe. Złote mleko ma delikatnie słodki posmak, który zawdzięcza zawartości miodu oraz cukrów naturalnie występujących w mleku. Z kolei kurkuma odpowiedzialna jest za piękny złotawy kolor napoju.

Reklama
Reklama

Złote mleko i jego właściwości

Złote mleko wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Wiele z nich zawdzięcza kurkumie, a dokładnie jednemu z zawartych w niej związków – kurkuminie, która jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy.

Redukuje ona stany zapalne w organizmie, a także poprawia nastrój, uspokaja oraz pomaga w zasypianiu. Wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Wspomaga pamięć i koncentrację. Wspiera prawidłową pracę serca, pobudza krążenie i zapobiega osadzaniu się tłuszczu w tętnicach. Wzmacnia odporność oraz doskonale rozgrzewa, dzięki czemu pomaga również zwalczać infekcje.

Złote mleko to napój, który wspiera również funkcjonowanie układu pokarmowego oraz sprzyja odchudzaniu. Poprawia trawienie, przeciwdziała niestrawności, zgadze i wzdęciom. Zawarta w napoju kurkuma wspomaga metabolizm i tym samym przyspiesza spalanie tłuszczu.

Złote mleko. Prosty przepis

Złote mleko można przygotować w wyjątkowo prosty sposób. Jego zrobienie nie zajmie dużo czasu, a potrzebne składniki mamy zazwyczaj w kuchni.

Składniki:

  • szklanka dowolnego mleka,
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • ewentualne dodatki w postaci szczypty imbiru, cynamonu i pieprzu.

Przygotowanie:

  • do garnka wlać mleko,
  • dodać kurkumę i ewentualnie inne przyprawy,
  • wszystko dokładnie wymieszać i zagotować, od czasu do czasu mieszając,
  • następnie gotować jeszcze przez ok. 10 minut,
  • zdjąć z kuchenki i delikatnie przestudzić oraz ewentualnie przecedzić,
  • dodać miód.

Złote mleko. Przepis z pastą z kurkumy

Drugi przepis na złote mleko wymaga więcej pracy i składa się z dwóch etapów. Pierwszy z nich polega na przygotowaniu pasty z kurkumy, na bazie której następnie sporządza się napój.

Składniki na pastę z kurkumy:

  • 1 szklanka wody,
  • 1/2 szklanki sproszkowanej kurkumy,
  • 1 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 5 łyżek oleju kokosowego.

Przygotowanie pasty z kurkumy:

  • do garnka wlać wodę,
  • wsypać kurkumę i pieprz,
  • całość dokładnie wymieszać i zagotować,
  • od tego momentu gotować jeszcze ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu,
  • kiedy na płynie wytworzy się gęsta piana, zdjąć garnek z kuchenki,
  • dodać olej kokosowy i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji,
  • wystudzić i przechowywać – nie dłużej niż 3 tygodnie – w lodówce w zamkniętym słoiku.

Złote mleko z pastą z kurkumy – składniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • 1 łyżka pasty z kurkumy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • ewentualne dodatki w postaci np. cynamonu lub wanilii.

Złote mleko z pastą z kurkumy – przygotowanie:

  • mleko wlać do garnka i dodać pastę z kurkumy,
  • podgrzewać powoli przez ok. 15 minut, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia,
  • od czasu do czasu mieszać,
  • zdjąć z kuchenki,
  • po przestudzeniu dodać miód i ewentualnie inne dodatki.