Złote mleko: Co to za napój?
Złote mleko to napój, który wywodzi się ze starożytnych Indii, gdzie jego właściwości wykorzystywane były w medycynie ajurwedyjskiej. Już wówczas stosowano go, aby wzmocnić odporność i zmniejszyć dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Przygotowywany jest na bazie ciepłego mleka z dodatkiem kurkumy i miodu, a czasami również innych przypraw takich jak np. imbir, cynamon czy pieprz. Można użyć do niego dowolnego mleka: krowiego, koziego, owczego lub roślinnego. W przypadku tego ostatniego może to być np. mleko sojowe, kokosowe lub migdałowe. Złote mleko ma delikatnie słodki posmak, który zawdzięcza zawartości miodu oraz cukrów naturalnie występujących w mleku. Z kolei kurkuma odpowiedzialna jest za piękny złotawy kolor napoju.
Złote mleko i jego właściwości
Złote mleko wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Wiele z nich zawdzięcza kurkumie, a dokładnie jednemu z zawartych w niej związków – kurkuminie, która jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy.
Redukuje ona stany zapalne w organizmie, a także poprawia nastrój, uspokaja oraz pomaga w zasypianiu. Wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Wspomaga pamięć i koncentrację. Wspiera prawidłową pracę serca, pobudza krążenie i zapobiega osadzaniu się tłuszczu w tętnicach. Wzmacnia odporność oraz doskonale rozgrzewa, dzięki czemu pomaga również zwalczać infekcje.
Złote mleko to napój, który wspiera również funkcjonowanie układu pokarmowego oraz sprzyja odchudzaniu. Poprawia trawienie, przeciwdziała niestrawności, zgadze i wzdęciom. Zawarta w napoju kurkuma wspomaga metabolizm i tym samym przyspiesza spalanie tłuszczu.
Złote mleko. Prosty przepis
Złote mleko można przygotować w wyjątkowo prosty sposób. Jego zrobienie nie zajmie dużo czasu, a potrzebne składniki mamy zazwyczaj w kuchni.
Składniki:
- szklanka dowolnego mleka,
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy,
- 1 łyżeczka miodu,
- ewentualne dodatki w postaci szczypty imbiru, cynamonu i pieprzu.
Przygotowanie:
- do garnka wlać mleko,
- dodać kurkumę i ewentualnie inne przyprawy,
- wszystko dokładnie wymieszać i zagotować, od czasu do czasu mieszając,
- następnie gotować jeszcze przez ok. 10 minut,
- zdjąć z kuchenki i delikatnie przestudzić oraz ewentualnie przecedzić,
- dodać miód.
Złote mleko. Przepis z pastą z kurkumy
Drugi przepis na złote mleko wymaga więcej pracy i składa się z dwóch etapów. Pierwszy z nich polega na przygotowaniu pasty z kurkumy, na bazie której następnie sporządza się napój.
Składniki na pastę z kurkumy:
- 1 szklanka wody,
- 1/2 szklanki sproszkowanej kurkumy,
- 1 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 5 łyżek oleju kokosowego.
Przygotowanie pasty z kurkumy:
- do garnka wlać wodę,
- wsypać kurkumę i pieprz,
- całość dokładnie wymieszać i zagotować,
- od tego momentu gotować jeszcze ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu,
- kiedy na płynie wytworzy się gęsta piana, zdjąć garnek z kuchenki,
- dodać olej kokosowy i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji,
- wystudzić i przechowywać – nie dłużej niż 3 tygodnie – w lodówce w zamkniętym słoiku.
Złote mleko z pastą z kurkumy – składniki:
- 2 szklanki mleka,
- 1 łyżka pasty z kurkumy,
- 1 łyżeczka miodu,
- ewentualne dodatki w postaci np. cynamonu lub wanilii.
Złote mleko z pastą z kurkumy – przygotowanie:
- mleko wlać do garnka i dodać pastę z kurkumy,
- podgrzewać powoli przez ok. 15 minut, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia,
- od czasu do czasu mieszać,
- zdjąć z kuchenki,
- po przestudzeniu dodać miód i ewentualnie inne dodatki.