Czym jest kawa oleato?

Kawa to napój, który dla wielu z nas jest synonimem udanego poranka. Pijemy ją na wiele sposobów. Czarna bez dodatków lub przeciwnie – koniecznie z mlekiem i cukrem. Czasami dodajemy do niej też aromatyczne przyprawy. Sporą popularnością cieszy się również tzw. kawa kuloodporna, do której dodaje się masło i olej kokosowy. Ostatnio natomiast zwolenników zyskuje kawa oleato, czyli taka z dodatkiem oliwy z oliwek. Uważa się ją za zdrowszą wersję wspomnianej kawy kuloodpornej.

Kawa oleato. Przepis

Reklama

Przygotowanie kawy oleato jest niezwykle proste. Wystarczy zaparzyć czarną kawę i odczekać, aż odrobinę przestygnie. Następnie trzeba dodać łyżeczkę oliwy z oliwek i całość dokładnie wymieszać. Nie powinno się bowiem tłuszczu tego dodawać do gorącego napoju, ponieważ wówczas oliwa straci swoje cenne właściwości. Dla lepszego połączenia się składników można całość dodatkowo zblendować.

Reklama

Jeśli natomiast nie jesteśmy przekonani do smaku takiego napoju, możemy odrobinę go zmienić, dodając np. przyprawy korzenne takie jak cynamon, imbir czy kardamon. Możemy też zdecydować się na odrobinę słodyczy w postaci miodu.

Kawa oleato: Właściwości

Kawa oleato może nie przekonywać do siebie wielu osób. Wszystko za sprawą tłustego dodatku w postaci oliwy z oliwek. Zwolennicy takiego połączenia są jednak zdania, że tłuszcz jest obecny również w kawie z dodatkiem mleka czy śmietanki. Oleato nie jest więc wyjątkiem.

Dodatkowo przekonują, że kawa ta ma szereg zalet. Doceniają jej smak i twierdzą, że dzięki dodatkowi oliwy z oliwek staje się on łagodniejszy – ma w sobie mniej goryczy i kwasowości. Kawa zyskuje wyjątkowy aromat i niepowtarzalny smak, określany przez niektórych jako awangardowy. Dodatkowo jej konsystencja staje się bardziej kremowa i aksamitna.

Zwolennicy twierdzą również, że korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Zawartość tłuszczu w postaci oliwy z oliwek sprawia, że napój ten zapewnia na dłużej uczucie sytości. Tym samym może zapobiegać niezdrowemu podjadaniu między posiłkami. Dodatkowo przyspiesza metabolizm. Dzięki tym właściwościom kawa oleato może stać się sprzymierzeńcem w odchudzaniu, a także dodać więcej energii niż zwykła kawa. Może też pomóc w pozbyciu się zaparć.

Ponadto oliwa z oliwek, dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i polifenoli, korzystnie wpływa na pracę mózgu oraz układu sercowo-naczyniowego. Pomaga obniżyć ciśnienie i poziom złego cholesterolu we krwi, a także łagodzi stany zapalne i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Kawa oleato ma mieć również działanie antyoksydacyjne, a więc pomaga zwalczać wolne rodniki, które przyczyniają się do rozwoju nowotworów i innych chorób oraz szybszego starzenia się organizmu i gorszego samopoczucia.

Czy rzeczywiście warto pić kawę oleato?

Przeciwnicy kawy oleato są zdania, że wcale nie pomaga ona schudnąć. Jest wręcz odwrotnie – jej duża kaloryczność sprzyjać może nadprogramowym kilogramom. Może stać się tak zwłaszcza wówczas, kiedy pić ją będziemy w dużych ilościach.

Z pewnością w piciu kawy oleato warto zachować umiar. Najlepiej nie pić więcej niż jednej jej filiżanki w ciągu doby. Lepiej będzie również nie stosować do niej zbyt dużo kalorycznych dodatków w postaci cukru, mleka, śmietanki czy syropów smakowych. Nie powinno się także przekraczać zalecanej dawki samej oliwy z oliwek. Jedna jej łyżeczka na filiżankę napoju w zupełności wystarczy. Warto ponadto zadbać o oliwę dobrej jakości. Najlepiej sięgać po tę z pierwszego tłoczenia.

Kawa oleato nie jest wskazana dla osób, które cierpią na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, cukrzycę lub przewlekłe choroby serca. W przypadku niektórych osób napój ten może działać przeczyszczająco. Zawsze w razie wątpliwości zaleca się konsultację z lekarzem.