Zimowy napój na odchudzanie z gałką muszkatołową
Zimowynapój na odchudzanie zgałką muszkatołową jest bardzo prosty w przygotowaniu - zajmie tylko chwilę i nie obciąży naszego budżetu. Natomiast smak będzie doskonałym uzupełnieniem długich, zimowych wieczorów i z pewnością poprawi nam humor w oczekiwaniu na cieplejsze i słoneczne dni.
Oczywiście należy mieć na uwadze, że samo picie tego napoju nie wystarczy, aby zrzucić zbędne kilogramy. Do tego konieczny jest zdrowy tryb życia, odpowiednia dieta, dawka ruchu i właściwy sen. Napój ten może jednak wspomóc nas w walce o wymarzoną sylwetkę.
Gałka muszkatołowa. Co to za przyprawa?
Gałka muszkatołowa, zwana też gałką muszkatową, to korzenna przyprawa, którą otrzymywana jest z suszonych nasion muszkatołowca korzennego. Jest to wiecznie zielone drzewo z rodziny muszkatołowcowatych, które osiąga maksymalnie 10 m wysokości. Pochodzi z Wysp Banda, będących częścią Archipelagu Malajskiego.
Gałka muszkatołowa wyróżnia się słodkawym smakiem i intensywnym aromatem. Przyprawa ta znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Ze względu na swój wyjątkowy smak idealnie komponuje się zarówno z potrawami słonymi jak i słodkimi. Dzięki swojej korzennej nucie jest chętnie dodawana jako przyprawa do piernika.
Jej liczne właściwości wykorzystuje też medycyna naturalna. Dobroczynne działanie gałki znane i cenione były już w starożytnych Indiach. Do dzisiaj wykorzystywane są w ajurwedzie uznawanej za najstarszy system leczniczy na świecie, którego początki sięgają XII w. p.n.e., natomiast obecna forma zaczęła kształtować się w V w. p.n.e.
Napój z gałką muszkatołową i jego zalety
W gałce muszkatołowej znajduje się wiele składników, które pozytywnie wpływają na zdrowie i stanowią doskonałą broń w walce o szczupłą sylwetkę. W przyprawie tej znaleźć więc można m.in. witaminy (w tym witaminę A, C i B6), minerały (wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, cynk), przeciwutleniacze, białko, błonnik i kwasy tłuszczowe.
Przyprawa ta ułatwia pozbycie się z organizmu toksyn, wspomaga produkcję soku żołądkowego i metabolizm oraz przyspiesza trawienie. Ponadto na dłużej zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza chęć niezdrowego podjadania między posiłkami. Gałka muszkatołowa dodatkowo obniża ciśnienie krwi oraz wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, łagodzące stres i uspokajające. Dzięki temu wspiera zasypianie i gwarantuje zdrowy sen bez wybudzeń. Spożyta wieczorem pomaga przespać całą noc i sprawia, że rano budzimy się wypoczęci i pełni energii do działania.
W spożywaniu gałki muszkatołowej należy jednak zachować umiar. Nie powinno się przekraczać dobowej dawki 5 g. Przyprawa ta zawiera bowiem składnik o nazwie mirystycyna, który wykazuje właściwości halucynogenne i psychoaktywne.
Napój z gałką muszkatołową. Przepis
Zimowy napój na odchudzanie z gałką muszkatołową można pić zamiast kakao. Wystarczy szklankę mleka wlać do rondelka, wsypać do niej szczyptę gałki muszkatołowej, dokładnie wymieszać i zagotować. Tak przygotowany napój – lekko przestudzony – najlepiej pić przed snem. Wskazane jest jednak jego spożywanie co drugi dzień ze względu na sporą zawartość tłuszczów nasyconych. Szczyptę gałki muszkatołowej można też dodać do szklanki kefiru.