Kozieradka i jej charakterystyka

Kozieradka pospolita zwana też kozieradką lekarską jest jednoroczną rośliną zielną z rodziny bobowatych. Bywa nazywana także greckim sianem, fenegryką, bożą trawką i kozioroźnikiem. Naturalnie występuje w Azji i Europie Wschodniej, a uprawiana jest na całym świecie.

Jest wykorzystywana w kuchni, przede wszystkim tajskiej i hinduskiej. Jej nasiona - znane po prostu jako kozieradka - są cenioną przyprawą do wielu dań. Hoduje się z nich także kiełki o charakterystycznym, ostrym smaku, które dodawane są np. do sałatek czy kanapek.

Reklama

Nie tylko napar z kozieradki, czyli liczne właściwości kozieradki

Nasiona kozieradki zawierają wiele cennego dla naszego organizmu śluzu polisacharydowego. Są także źródłem izoflawonów, witamin (w tym przede wszystkim witaminy PP, F i D) i związków mineralnych takich jak żelazo, cynk, potas, magnez, fosfor, kwas foliowy. Składniki te mają duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, w tym przede wszystkim układu trawiennego, hormonalnego, krwionośnego i odpornościowego.

Kozieradka jest wykorzystywana w medycynie naturalnej już od kilku wieków jako wsparcie leczenia wielu chorób, w tym przede wszystkim tych związanych z układem pokarmowym. Znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych, rozkurczowych, wzmacniających i żółciopędnych. Bywa też stosowana na zewnętrznie na skórę w wielu stanach zapalnych. Pomaga ponadto obniżyć ciśnienie tętnicze, poziom złego cholesterolu i cukru we krwi. Kozieradka znana jest również ze swoich właściwości wspierających odporność oraz leczenie infekcji. Działa napotnie i ma właściwości wykrztuśne, dzięki czemu łagodzi uporczywy kaszel. Roślina ta wzmaga też laktację u kobiet karmiących piersią.

Napar z kozieradki na odchudzanie

Kozieradka znana jest ze swoich właściwości wspomagających odchudzanie. Zawiera dużo błonnika, który pomaga we właściwym usuwaniu toksyn z organizmu poprzez wsparcie funkcjonowania jelit i zapobieganie zaparciom. Zapewnia ponadto uczucie sytości, a tym samym zmniejsza chęć podjadania między posiłkami. Spożywanie kozieradki wspiera metabolizm i przyspiesza spalanie tłuszczu.

Z nasion kozieradki można przygotować napar bardzo cenny dla naszego zdrowia. Napar z kozieradki przyniesie pozytywne skutki, jeżeli będziemy pić go regularnie. Najlepiej robić to dwa razy dziennie – przed śniadaniem i przed pójściem spać. Aby przygotować tę herbatę z kozieradki o dobroczynnym działaniu, należy zalać dwie łyżeczki nasion kozieradki szklanką wrzątku i odstawić na około 30 minut. Napar z kozieradki można pić zarówno ciepły jak i schłodzony.

Reklama

Napar z kozieradki, ze względu na swój charakterystyczny aromat, nie wszystkim może przypaść do gustu. Z tego powodu warto dodać do niego plaster imbiru. Dzięki niemu zyskamy ciekawszy smak oraz dodatkowo wzmocnimy działanie naparu.

Herbata z kozieradki wspomoże odchudzanie, jeśli jego piciu towarzyszyć będzie zdrowy tryb życia w postaci zbilansowanej diety, właściwej dawki ruchu i odpowiedniej ilości snu.