Faworki - karnawałowy przysmak

Faworki to rodzaj chrupkich ciastek – delikatnych i kruchych, które swoim wyglądem przypominają kokardkę. Nazwa faworki pochodzi zresztą od francuskiego słowa "faveur" oznaczającego wąską wstążeczkę. Druga nazwa - chrusty - wywodzi się od chrupkości i kruchości ciastek i nawiązuje do suchych, delikatnych gałązek, czyli chrustu.

Faworki są smażone na głębokim tłuszczu i podawane po wcześniejszym posypaniu cukrem pudrem. Najczęściej przygotowuje się je w okresie karnawału, a w szczególności na tłusty czwartek i ostatki.

Reklama

Jak zrobić faworki?

Reklama

Podstawowe składniki potrzebne do przygotowania faworków to oczywiście mąka, a ponadto żółtka jajek i kwaśna śmietana. Istnieje szereg modyfikacji podstawowego przepisu.

Reklama

Jednym ze składników, który występuje w wielu przepisach, jest alkohol, w tym zazwyczaj spirytus. Czasami zastępowany jest przez piwo lub rum. Alkohol dodawany do ciasta na faworki ma za zadanie je spulchnić oraz zapobiec nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu. Należy bowiem pamiętać, że przysmak ten smażony jest na głębokim tłuszczu. W podstawowej wersji jest nim smalec, coraz częściej jednak zastępowany przez olej.

Istotnym elementem przygotowań ciasta na faworki jest jego odpowiednie napowietrzenie. Aby uzyskać taki efekt, należy je zagniatać, następnie rozwałkowywać i ponownie zagniatać. Czynność tę trzeba powtarzać wielokrotnie. W celu uzyskania jeszcze lepszego efektu napowietrzenia, warto nawet uderzać ciasto wałkiem.

Ostatni element przygotowań faworków to oprószenie ich cukrem pudrem. Ten, z pozoru nieistotny element, stanowi jednak prawdziwe dopełnienie smaku tych wyjątkowych, kruchych i rozpływających się w ustach karnawałowych przysmaków.

Faworki bez alkoholu, za to z sokiem z cytryny

Proponujemy faworki bez alkoholu. Nie trzeba się jednak obawiać, że z tego powodu ciasto nie będzie odpowiednio pulchne lub będzie zbyt mocno chłonąć tłuszcz. W naszym przepisie dodajemy składnik, który z powodzeniem zastępuje alkohol i pełni w cieście taką samą rolę. Jest niewątpliwie zdrowszy niż alkohol, tańszy i zazwyczaj mamy go w naszej kuchni. Mowa o soku z cytryny. Ten kwaśny płyn idealnie sprawdzi się jako dodatek do faworków. Dzięki niemu ciasto będzie odpowiednio pulchne i nie będzie wchłaniać tłuszczu.

Faworki bez alkoholu. Przepis

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki gęstej śmietany,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • mała szczypta soli,
  • dodatkowo: olej do smażenia, cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

  • z wszystkich składników zagnieść ciasto, a następnie je rozwałkować i złożyć w kostkę,
  • czynność powtórzyć kilkukrotnie,
  • dodatkowo ciasto uderzać w międzyczasie wałkiem, w celu jak najlepszego napowietrzenia,
  • stolnicę lekko oprószyć mąką i bardzo cienko rozwałkować na niej ciasto,
  • następnie pokroić w prostokąty,
  • na środku każdego z nich zrobić nacięcie, a następnie przewlec przez nie jeden koniec ciasta, aby uformować faworki,
  • smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron, do uzyskania złotego koloru,
  • po wyjęciu z tłuszczu odsączyć poprzez ułożenie na papierowym ręczniku,
  • przestudzić,
  • oprószyć cukrem pudrem.