Pieczarki: Jedne z najczęściej kupowanych grzybów
Naturalnie pieczarki rosną w lasach iglastych i mieszanych. Czasem możemy je spotkać w parkach czy na łąkach. Pieczarki lubią gleby bogate w azot. Najczęściej rosną pod jodłami i świerkami, lecz znaleźć je można również np.: pod wierzbami. Zazwyczaj rosną pojedynczo lub w niewielkich grupach liczących kilka sztuk.
Te jadalne grzyby mają łagodny smak. Są bogatym źródłem białka, w tym aminokwasów egzogennych - czyli takich, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować. Ponadto zawierają one witaminę D oraz żelazo.Pieczarki nadają się jako składnik do sosów, zup, surówek czy sałatek. To idealny dodatek do dań mięsnych czy makaronów. Pieczarka świetnie nadaje się do duszenia, gotowania i smażenia. Można ją także podać jako danie główne np.: jako pieczarkę zapiekaną w cieście. Dobrze smakowo komponuje się również z innymi grzybami. Choć naturalnie jest grzybem dość rzadko występującym, to ze względu na jej liczne uprawy mamy tego produktu pod dostatkiem.
Co zrobić, żeby pieczarki smakowały jak grzyby z lasu?
Pieczarki są pełne smaku umami. Umami jest jednym z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka. Na języku znajdują się receptory kwasu glutaminowego, który to związek jest właśnie źródłem smaku umami. Kwas glutaminowy to jeden z aminokwasów budujących białka – a białka to główny składnik np.: mięsa. Zaś sam smak umami jest określany jako smak mięsisty, pikantny, dodający smaku. Jest on słony, a jednocześnie lekko słodkawy.
Dobrym sposobem na podkreślenie smaku tych grzybów jest dodanie do nich jeszcze więcej umami. Możemy dodać gotową przyprawę umami lub też np.: sos sojowy i wytrawne białe wino. Po dodaniu wina należy poczekać około 5-7 minut, aby alkohol odparował. Dodając te składniki warto uważać na ilość soli - bowiem już sam sos sojowy jest wystarczająco słony. Dodatkowo możemy dodać czosnek i ostrą papryczkę chili.
Składniki:
- 60 dag pieczarek (600 g)
- 1,5 łyżki jasnego oleju sojowego
- ¾ szklanki białego wytrawnego wina
- Mała papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek natki z pietruszki
- olej do smażenia
- sól i pieprz – wedle upodobań
Przygotowanie:
- Pieczarki umyć i osuszyć. Można je obrać ale nie jest to konieczne. Następnie większe pokroić na ćwiartki. Mniejsze pozostawić w całości.
- Przygotować natkę, czosnek i papryczkę chili: posiekać natkę, pokroić czosnek i papryczkę w kostkę/plasterki.
- Przygotować patelnię wlewając na nią olej tak by pokrył on całe dno.
- Rozgrzewając patelnię z olejem, wrzucić na nią czosnek i papryczkę. Następnie smażyć przez 1 minutę.
- Położyć na patelnię krojone grzyby i wymieszać z pozostałymi składnikami.
- Wlać na patelnię sos sojowy.
- Gdypieczarki zmiękną i zmienią kolor, dolać wina i smażyć przez kolejne 5-7 minut aż alkohol odparuje.
- Dosypać posiekaną natkę z pietruszki i tak smażyć jeszcze przez 3-5 minut.
- Dodać pieprz i sól wedle uznania
- Tak przygotowane pieczarki można serwować np.: z bagietką lub na ciepłej grzance.