Pieczarki: Jedne z najczęściej kupowanych grzybów

Naturalnie pieczarki rosną w lasach iglastych i mieszanych. Czasem możemy je spotkać w parkach czy na łąkach. Pieczarki lubią gleby bogate w azot. Najczęściej rosną pod jodłami i świerkami, lecz znaleźć je można również np.: pod wierzbami. Zazwyczaj rosną pojedynczo lub w niewielkich grupach liczących kilka sztuk.

Te jadalne grzyby mają łagodny smak. Są bogatym źródłem białka, w tym aminokwasów egzogennych - czyli takich, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować. Ponadto zawierają one witaminę D oraz żelazo.Pieczarki nadają się jako składnik do sosów, zup, surówek czy sałatek. To idealny dodatek do dań mięsnych czy makaronów. Pieczarka świetnie nadaje się do duszenia, gotowania i smażenia. Można ją także podać jako danie główne np.: jako pieczarkę zapiekaną w cieście. Dobrze smakowo komponuje się również z innymi grzybami. Choć naturalnie jest grzybem dość rzadko występującym, to ze względu na jej liczne uprawy mamy tego produktu pod dostatkiem.

Reklama
Reklama

Co zrobić, żeby pieczarki smakowały jak grzyby z lasu?

Pieczarki są pełne smaku umami. Umami jest jednym z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka. Na języku znajdują się receptory kwasu glutaminowego, który to związek jest właśnie źródłem smaku umami. Kwas glutaminowy to jeden z aminokwasów budujących białka – a białka to główny składnik np.: mięsa. Zaś sam smak umami jest określany jako smak mięsisty, pikantny, dodający smaku. Jest on słony, a jednocześnie lekko słodkawy.

Dobrym sposobem na podkreślenie smaku tych grzybów jest dodanie do nich jeszcze więcej umami. Możemy dodać gotową przyprawę umami lub też np.: sos sojowy i wytrawne białe wino. Po dodaniu wina należy poczekać około 5-7 minut, aby alkohol odparował. Dodając te składniki warto uważać na ilość soli - bowiem już sam sos sojowy jest wystarczająco słony. Dodatkowo możemy dodać czosnek i ostrą papryczkę chili.

Składniki:

  • 60 dag pieczarek (600 g)
  • 1,5 łyżki jasnego oleju sojowego
  • ¾ szklanki białego wytrawnego wina
  • Mała papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek natki z pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz – wedle upodobań

Przygotowanie:

  • Pieczarki umyć i osuszyć. Można je obrać ale nie jest to konieczne. Następnie większe pokroić na ćwiartki. Mniejsze pozostawić w całości.
  • Przygotować natkę, czosnek i papryczkę chili: posiekać natkę, pokroić czosnek i papryczkę w kostkę/plasterki.
  • Przygotować patelnię wlewając na nią olej tak by pokrył on całe dno.
  • Rozgrzewając patelnię z olejem, wrzucić na nią czosnek i papryczkę. Następnie smażyć przez 1 minutę.
  • Położyć na patelnię krojone grzyby i wymieszać z pozostałymi składnikami.
  • Wlać na patelnię sos sojowy.
  • Gdypieczarki zmiękną i zmienią kolor, dolać wina i smażyć przez kolejne 5-7 minut aż alkohol odparuje.
  • Dosypać posiekaną natkę z pietruszki i tak smażyć jeszcze przez 3-5 minut.
  • Dodać pieprz i sól wedle uznania
  • Tak przygotowane pieczarki można serwować np.: z bagietką lub na ciepłej grzance.