Jajka na miękko, świeży szczypiorek, odrobina soli i kromka pełnoziarnistego chleba z masłem… dla wielu to śniadanie marzeń. Łatwo je spełnić. Wystarczy trzymać się kilku zasad przy gotowaniu jajek.
Pyszne i zdrowe
Jajka na miękko są zdrowsze od tych na twardo, bo krótka obróbka nie zabiera im żadnych wartości odżywczych. Lista ich zalet jest bardzo długa. Przede wszystkim są dobrym źródłem pełnowartościowego białka, które jest jednocześnie łatwo przyswajalne. Zawierają też potrzebny nam cholesterol oraz mnóstwo witamin – D, A, E oraz z grupy B, jod, fosfor, wapń oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Możesz spokojnie zjadać jedno czy dwa jajka dziennie i nie martwić o cholesterol, bo jajka podnoszą go w sposób nieznaczny. Śniadanie z jajkami w roli głównej jest pożywne i łatwe do przygotowania.
Tylko kilka zasad
Jajko na miękko jest idealne, gdy ma ścięte białko i lejące żółtko. Smakuje rewelacyjnie z odrobiną soli. Idealne dodatki to także drobno pokrojony szczypiorek czy koperek. Do tego wystarczy kromka świeżego chleba lub grzanka. Takie śniadanie możesz planować, gdy masz jak najświeższe jajka. To podstawowy warunek.
- Jajka na miękko na śniadanie wyjmij je wcześniej z lodówki, najlepiej wieczorem. Powinny mieć temperaturę pokojową. To bardzo ważne, bo kiedy zaczniesz gotować jajka prosto z lodówki, jest duża szansa, że popękają i się rozleją. Zimne jajka obniżają też temperaturę wody, co zakłóca gotowanie. Do wody można dodać soli lub odrobiny octu czy soku z cytryny. To sprawi, że skorupka jajka stanie się bardziej elastyczna, a to zapobiega pękaniu. Wody powinno być tyle, by dokładnie przykryła jajka.
- Jajka wkładaj ostrożnie do gotującej wody. Ich czas gotowania zależy od wielkości: małe 3,5 minuty, średnie 4,5 minuty, a duże 5,5 minuty. Na to, jak długo jajka gotować ma także wpływ to, jakie lubisz najbardziej. Możesz też wypróbować taki sposób: po wsadzeniu jajek do wrzątku, wyłącz płomień pod garnkiem i przykryj go pokrywką. Jajka pozostaw w gorącej wodzie przez 4 do 6 minut i gotowe.
- Jajka po określonym czasie wyjmij z wody i zacznij studzenie: zalej je zimną wodą, by proces gotowania szybko się zatrzymał. Zapobiegnie to dalszemu ścinania się żółtka.