Niedzielne śniadanie, czy to na które mamy więcej czasu nie może obejść się bez jajecznicy. To potrawa uwielbiana na całym świecie. Potrafi ją przyrządzić prawie każdy z nas. Nie jest zbyt skomplikowana a przyrządzić potrafi ją prawie każdy.

Reklama

Bywa jednak, że nie zawsze wychodzi idealna i kremowa. Co zrobić, by wyszła i była smaczna?

Z ilu jajek najlepiej zrobić jajecznicę?

Reklama

W przygotowaniu ilościjajecznicy wszystko zależy rzecz jasna od tego, jak bardzo głodni są domownicy. Zazwyczaj liczy się po 2 jajka na osobę. Jeśli smaży się ją dla większej ilości osób, wtedy lepiej jest dodać jedno jajko więcej na ewentualne straty wilgoci jajecznicy.

Jak smażyć jajecznicę? Przydatne wskazówki

Przed smażeniem jajecznicy, jajka warto wbić do kubka lub miseczki. W ten sposób unikniemy wybicia nieświeżego produktu prosto na patelnię. Na tym etapie można też dodać odrobinę soli. Jajka na jajecznicę mieszamy tylko za pomocą widelca albo mątewki. Nie używamy trzepaczki czy rózgi. Powód? Masa na jajecznicę nie powinna być napowietrzona, tylko rozmącona. Zbyt długie ubijanie jajek sprawi, że wyjdzie twarda albo przybierze konsystencję nadającą się na omlet.

Tak przygotowaną masę wylewamy na rozgrzany tłuszcz, ale zanim to zrobimy patelnię lepiej jest zdjąć z ognia. Kolejnym trikiem, który sprawdzi się podczas smażenia jajecznicy jest podgrzewanie patelni dwa a nawet trzy razy. Lepiej nie trzymać jej cały czas podczas smażenia nad ogniem.

Podczas smażenia jajecznicę idealnie jest mieszać najlepiej drewnianą i wąską szpatułką i wykonywać ruchy przypominające kształt "ósemki". Dzięki temu będzie ona spulchniona i nie będzie zawierała kawałków nieściętego białka, czyli tzw. "glutów".

Reklama

Ten składnik sprawi, że jajecznica będzie idealna

Składnikiem, który zamiast masła można wykorzystać do usmażenia jajecznicy jest śmietana. Dlaczego jest idealnym produktem, który można użyć podczas przygotowywania tego dania? Śmietana, najlepiej 18 proc., sprawi, że jajecznica będzie miała kremową konsystencję i idealny smak. Okazuje się, że jajecznica na śmietanie to regionalna receptura.

Wystarczy, że zamiast masła na rozgrzaną patelnię wlejemy właśnie śmietanę w proporcjach 1 łyżka na 2 jajka. Rozluźni ona masę jajeczną i nada jej delikatniejszej konsystencji. Warto przy tym pamiętać, że jajecznica na śmietanie smaży się chwilę dłużej. Mistrzowie kuchni podkreślają, że jest to dobry sposób przygotowywania tej potrawy dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem.

Jajecznica na śmietanie

Składniki:

1 łyżka kwaśnej śmietany 18 proc.

2 jajka

szczypiorek

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgrzej patelnię i wylej na nią śmietanę. Podsmażaj przez kilka minut. Do miski wbij jajka i roztrzep je widelcem lub mątewką. Tak przygotowane wlej na patelnię ze śmietaną i smaż do momentu lekkiego ścięcia. Pod koniec smażenia dodaj sól i pieprz wedle uznania. Wyłożoną na talerz posyp szczypiorkiem. Podawaj ze świeżym chlebem.