Ostre przyprawy, choć ciekawie podkręcają smak potraw, stosowane w nadmiarze mogą sprawić, że danie stanie się niejadalne. Mały błąd w kuchni nie oznacza wcale, że jedzenie ma wylądować w koszu. Wystarczy dodać do niego odpowiedni składnik, a ostrość potrawy natychmiast stanie się mniej wyczuwalna. Sprawdź, który z nich najbardziej ci odpowiada.
Produkty mleczne. Mleko, śmietana, ser, jogurt, kefir
Mleko do rewelacyjny środek na złagodzenie ostrości jedzenia. Palące uczucie pikanterii często pochodzi z substancji nazywanej kapsaicyną. Ten organiczny związek chemiczny powszechnie występuje w papryczce chili i to za jego pośrednictwem po zjedzeniu czegoś ostrego pojawia się bolesne pieczenie. Mleko i inne mleczne produkty zawierają w sobie kazeinę, inaczej białko kazeinowe, które skutecznie łagodzi działanie kapsaicyny.
Gdy danie jest zbyt ostre, dodaj do niego trochę mleka, tłustej śmietany, kefiru, sera (np. parmezanu) lub jogurtu naturalnego. Pamiętaj tylko, żeby po dodaniu nabiału nie gotować potrawy na zbyt dużym ogniu, gdyż może się zważyć. W łagodzeniu ostrego smaku pomoże również mleko kokosowe. Nie jest ono co prawda nabiałem, ale również zmniejsza ostrość jedzenia, a dodatkowo dodaje potrawie bardziej kremowej konsystencji. Idealnie sprawdzi się w azjatyckich potrawach.
Pikantne dania typowe dla kuchni indyjskiej, meksykańskiej czy tureckiej bardzo często podawane są z jogurtami pitnymi, aby właśnie złagodzić pieczenie po każdym kęsie. Taki trik też możesz zastosować w swojej kuchni.
Słodki dodatek. Cukier, miód, syrop klonowy, ketchup
Cukier również skutecznie złagodzi ostrość jedzenia. W daniach kuchni azjatyckiej rewelacyjnie sprawdzi się np. mieszanka cukru z sosem sojowym. To właśnie za pomocą cukru wyznaczono skalę Scoville’a (SHU), czyli skalę pikantności konkretnej potrawy. Określa ona ilość kapsaicyny w jedzeniu. Do roztworu cukru z wodą dodawano kolejne dawki ekstraktu z papryki i wyznaczono stopień rozcieńczenia w momencie, gdy testerzy zaczynali odczuwać pieczenie. Dodaj zatem cukier granulowany, miód, syrop klonowy, słodzik czy łagodny ketchup do potrawy, aby zmniejszyć jej ostrość. Słodkie dodatki należy jednak wprowadzać w małych ilościach, aby nie zaburzyć smaku potrawy.
Coś kwaśnego. Cytryna, limonka, ocet
Dodatek czegoś kwaśnego złagodzi ostry smak potrawy. Tu świetnie sprawdzi się sok z cytryny albo limonki lub odrobina octu winnego bądź balsamicznego. Kwaśny dodatek można połączyć z czymś słodkim. Przykładowo przecier pomidorowy będzie idealny do zupy pomidorowej, zapiekanek czy sosu do spaghetti. Już nawet odrobina soku z cytryny sprawi, że ostrość dania zmniejszy się, nie zaburzając przy tym jego smaku.
Więcej składników w daniu
Dodanie większej ilości składników świetnie sprawdzi się podczas gotowania zup czy dań jednogarnkowych, takich jak: gulasz, leczo, makarony z sosem. Warzywa same w sobie nie łagodzą ostrych smaków, ale zwiększenie objętości potrawy sprawi, że ostry smak nie będzie aż tak wyczuwalny.
Starym sposobem na zmniejszenie ostrości potrawy jest dodanie do niej surowego ziemniaka pokrojonego w plastry. Przed podaniem jedzenia warzywo wystarczy wyjąć. W przypadku zup czy sosów dobrym sposobem jest także dodanie większej ilości wody, bulionu czy śmietanki. Jeśli po dodaniu dodatkowych składników dania wyjdzie zbyt dużo, zawsze można jego część zamrozić na inną okazję. Zbyt ostrą potrawę można podać z większą ilością dodatków, takich jak: ryż, ziemniaki, makaron, pieczywo.
Coś tłustego. Masło, olej, orzechy, pasta sezamowa
Kapsaicyna odpowiedzialna za ostrość jedzenia doskonale rozpuszcza się w tłuszczach, którego bogatym źródłem są orzechy, masło, olej. Aby złagodzić smak ostrej potrawy, można dodać do niej trochę masła, łyżkę oliwy, pokrojone na drobno orzechy czy pastę sezamową. Dodatek orzechów świetnie urozmaici smak nie tylko azjatyckich potraw. Należy jednak pamiętać, żeby nie dodawać tłuszczu zbyt dużo, gdyż znacznie zwiększy on kaloryczność potrawy. Dodanie masła czy oleju w nadmiarze spowoduje również, że jedzenie będzie pozostawiało nieprzyjemną tłustość w ustach.