Burrito to potrawa o charakterystycznym ostrym smaku rodem z kuchni meksykańskiej. Jest bardzo sycąca i świetnie sprawdzi się jako przekąska, ale i danie główne. Tradycyjne meksykańskie burrito składa się z dwóch części: farszu na bazie dobrego mięsa mielonego i warzyw oraz chrupiącej tortilli. Sposobów na wypełnienie pszennego placka jest bardzo wiele. Proponujemy łatwy przepis na burrito, z którym poradzi sobie każdy, nawet bez doświadczenia w gotowaniu.
Do przygotowania przekąski najlepiej wybierz mięso wołowe. Wołowina jest bogatym źródłem białka (100 g mięsa zawiera prawie 25 g białka), a także żelaza i idealnie pasuje do tego meksykańskiego dania.
Przepis na burrito
Pamiętaj, że farsz do burrito możesz dowolnie modyfikować. W wielu przepisach mięso mielone łączy się również z czerwoną fasolą, kukurydzą czy przecierem pomidorowym. Do smarowania tortilli możesz użyć gotową pastę z fasoli, ale również zrobić ją samodzielnie. Wystarczy zblendować czerwoną fasolę z puszki z odrobiną koncentratu i oleju oraz ulubionych przypraw, np. soli, pieprzu, kolendry, papryki wędzonej.
Składniki (na 3 porcje):
- ½ czerwonej papryki
- ½ zielonej papryki
- ½ czerwonej cebuli
- 1 pomidor
- ⅓ papryczki jalapeño
- 1 ząbek czosnku
- 300 g mielonej wołowiny
- 80 g sera cheddar
- 3 placki pszennej tortilli
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka świeżej kolendry
- 3 łyżki gotowej pasty z ziaren fasoli
- ½ awokado
- olej roślinny do smażenia
Paprykę czerwoną, zieloną, jalapeño, cebulę, czosnek i pomidora pokrójw drobną kostkę. Na jednej łyżce oleju podsmaż czosnek z cebulą, aż ładnie się zarumieni. Dodaj paprykę i smaż warzywa przez około 2 minuty. Dodaj pomidora i podgrzewaj całość, aż woda z pomidora całkowicie wyparuje. Warzywa przełóż do naczynia.
Na niewielkiej ilości oleju podsmaż mielone mięso (jeszcze bez soli i pieprzu). Po 5-6 minutach dodaj wcześniej wysmażone warzywa, dopraw solą i pieprzem i mieszaj całość przez 3 minuty. Przełóż farsz do miski. Dodaj kmin i posiekaną drobno kolendrę.
Placki tortilli posmaruj pastą z fasoli, dodaj ser cheddar, farsz i kilka cienkich plasterków awokado. Nadzienie umieść z jednej strony placka, zachowując również odstęp od krawędzi mniej więcej 2-3 cm. Zawijanie zacznij od dolnej części tortilli w kierunku suchej strony, następnie chwyć boki placka i zawiń je do środka. Ostatnim elementem jest podgrzanie burrito na patelni z dwóch stron – zaczynając od strony, gdzie brzegi placka nakładają się na siebie. Zawinięte placki przekrój na pół i podawaj z guacamole.
Przepis na guacamole
Meksykańskie burritonajczęściej serwuje sięz kwaśną śmietaną i guacamole – jest to pasta na bazie awokado, limonki i soli. W zależności od upodobań do pasty często dodaje się również kolendrę, czosnek, paprykę chili, cebulę czy pomidory.
Składniki (na 3-4 porcje):
- 1 dojrzałe awokado
- 1 cebula szalotka
- 2 łyżki soku z limonki
- ½ pomidora
- szczypta papryki chili w proszku
Środek awokado wydrąż łyżką i umieść w dowolnym naczyniu. Uwaga! Nie wyrzucaj pestki. Dodaj ją do skończonej pasty – dzięki temu awokado nie ściemnieje i zachowa swój ładny zielony kolor na dłużej. Cebulę pokrój w drobną kostkę i przepłucz na sitku pod zimną wodą. Czynność spowoduje, że warzywo nie będzie tak ostre w smaku. Pomidora pokrój w ćwiartki, pozbądź się miąższu, a resztę pokrój w drobną kostkę. Do awokado dodaj sok z limonki, cebulę, pomidora i paprykę i całość dokładnie wymieszaj.