Przepis na sałatkę jarzynową jest prosty i znają go chyba wszyscy. Jednak nawet w takiej recepturze pojawiają się pewne "haczyki". Według ekspertów kulinarnych jest kilka składników nieodpowiednich, ale są też takie, które warto dodać. Jaki ma na nią patent Magda Gessler, a jaki Tomasz Strzelczyk?
Sałatka jarzynowa: prawda czy fałsz?
- Składniki sałatki mogą się trochę różnić, ale majonez wydaje się być stałym elementem. Jej pierwowzór był właśnie z majonezem. Pojawiły się jednak koncepcje, by zastępować go jogurtem. Wiadomo, ma znacznie mniej kalorii. Majonez jest tłusty, ale tłuszcz to najlepszy nośnik smaku. Stąd nasze zachwyty nad sałatką. Wersja z jogurtem jest po prostu innym daniem. Gdy ograniczasz kalorie, może być mieszanie majonezu z jogurtem, sokiem z cytryny, odrobiną musztardy. Zamiast gęstego majonezu, dodaj sos na jego bazie. Będzie smakował, a jednak ubędzie w nim kalorii.
- Sałatka jest lekka i można ją jeść przez cały dzień? Sałatka, przez majonez, to jednak nie takie dietetyczne danie, ale jedzona z umiarem nie powinna zaszkodzić. Najlepiej podawać ją do śniadania. Rano układ trawienny pracuje sprawnie. Wieczorem, nadmiar tłuszczu i węglowodanów z sałatki, może nadmiernie obciążyć trzustkę. W efekcie brzuch może rozboleć.
- Spór o cebulę. Właśnie z tym warzywem w sałatce walczy Magda Gessler. Twierdzi, że, psuje ona smak sałatki oraz szybko fermentuje, wydziela nieprzyjemny zapach. Na liście składników cebula (czerwona) jest jednak u siostry Anastazji.
- Kontrowersyjna kukurydza. Ten składnik nie wymaga żadnych przygotowań, wystarczy otworzyć puszkę. Tak właśnie zrobił Tomasz Strzelczyk. Jednak wiele osób twierdzi, że kukurydza absolutnie do sałatki nie pasuje.
- Dodatki ekstra. Magda Gessler do sałatki proponuje dorzucić marynowane kurki. Ewa Wachowicz zaś proponuje pokrojonego świeżego pora oraz jabłko, ale nie krojone, tylko starte ta tarce. A co z jajkami? Do sałatki kroi tylko białka, zaś żółtka uciera z majonezem, śmietaną i musztardą na sos.