Dania z pieczarkami o tej porze roku to dobry pomysł. Mają korzystny wpływ na odporność, ale też zawierają niewiele kalorii. Jednocześnie są sycące i pozytywnie działają na układ trawienny. Kupuj przede wszystkim pieczarki na wagę, jędrne, bez przebarwień.

Reklama

Bardzo smaczne są brunatne i portobello ze względu na mocniejszy aromat. Najbardziej popularne są jasne, które też wzbogacą wiele dań. Gdy zdecydujesz się na pakowane pieczarki, w domu przełóż je do papierowej torebki i przechowuj w lodówce. Inaczej szybko się popsują. Te grzyby obsmażone i chrupiące są świetnym dodatkiem do kanapek, sałatek, naleśników czy zup. Co zrobić, by nie ściemniały i pozostały jędrne?

Sposoby na pieczarki z patelni

Reklama
  • Wodniste pieczarki nie smakują dobrze. To często wina już pierwszego kroku podczas przygotowywania grzybów. Umyj je, ale też dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Gdy pominiesz tę drugą czynność, będą rozmoczone.
  • Nie krój pieczarek na zbyt cienkie plasterki. Im będą grubsze, tym pozostaną bardziej jędrne.
  • Pieczarki nie ściemnieją, gdy przed smażeniem skropisz je sokiem z cytryny.
  • Pieczarki smaż na mocno rozgrzanym oleju. Dzięki temu grzyby nie będą nasiąkały tłuszczem. Wtedy wystarczy chwila, a nabiorą ładnego koloru i będą chrupiące. Pod koniec smażenie możesz dodać czosnek i przyprawy.
  • Te delikatne grzyby nie potrzebują długiego smażenia.
  • Pieczarek nie sól w trakcie smażenia. Te grzyby zawierają sporo wody, a sól sprawia, że ją puszczają. Z soleniem lepiej poczekać i zrobić to gdy już pieczarki będą na talerzu. W trakcie smażenia wystarczy pieprz i zioła. Można je też doprawić sosem sojowym.
  • Nie używaj pokrywki. Na rozgrzanym tłuszczu z pieczarek szybko odparuje woda i pozostaną jędrne.