Sałatka jarzynowa – podstawowe składniki

W każdym domu przepis na sałatkę jarzynową może się różnić. Jednak najczęściej do sałatki jarzynowej dodajemy: marchew, seler i pietruszkę. Innymi znanymi dodatkami są: ziemniaki, groszek, ogórki kiszone i jajka. Wszystko należy wymieszać z majonezem i doprawić solą i pieprzem. Klasyczną sałatkę jarzynową można także urozmaicić dodając do niej kilka składników w zależności od upodobań smakowych.

Sałatka jarzynowa z jabłkiem

Reklama

Soczyste, pokrojone w kosteczkę jabłko podkreśli smak sałatki jarzynowej. Kontrastująca struktura chrupkości jabłka wzbogaci doświadczenia smakowe. Ponadto, jabłko zwiększy zawartość błonnika i witamin w sałatce. Jabłko można też dodać w innej formie – na przykład starte na tarce albo karmelizowane wcześniej na patelni.

Reklama

Sałatka jarzynowa ze śledziami

Śledzie zawierają zdrowe kwasy omega-3, witaminy i wiele cennych składników odżywczych. Ich intensywny smak może wzbogacić naszą łagodną sałatkę jarzynową. Kontrast między delikatnością warzyw i słonawym smakiem marynowanego śledzia urozmaici doznania smakowe. Filety śledziowe marynowane można pokroić i dorzucić do sałatki albo wykorzystać je do dekoracji.

Sałatka jarzynowa z grzybkami marynowanymi

Marynowane grzybki mają charakterystyczną konsystencję i intensywny smak. Dodane do sałatki jarzynowej stworzą kontrastowy smak do łagodności warzyw, a ponadto dodadzą jej błonnika i minerałów. Do sałatki najlepiej wybrać marynowane pieczarki, kurki, prawdziwki lub podgrzybki. Grzyby należy pokroić tak, by były wielkości pozostałych składników.

Sałatka jarzynowa z burakiem

Piękny, różowy kolor sałatki jarzynowej można uzyskać, dodając do niej buraki. Buraki wzbogacą sałatkę o przeciwutleniacze wspierające zdrowie serca i odporność organizmu. Ich lekko słodkawy smak będzie wyróżniał się w sałatce jarzynowej, a czerwony kolor podkreśli apetyczność dania. Buraki można dodać ugotowane i pokrojone w kostkę albo surowe, starte na tarce.

Sałatka jarzynowa z fasolą lub kukurydzą

Dodanie fasoli sprawi, że sałatka jarzynowa będzie bardziej sycąca. Fasola wzbogaci również jej smak, teksturę i wartości odżywcze. Z kolei kukurydza sprawi, że nasza sałatka jarzynowa będzie odrobinę słodsza. Dodatkowo sałatka będzie bardziej chrupiąca, a żółty kolor kukurydzy podkreśli walory estetyczne sałatki.

Reklama

Sałatka jarzynowa z papryką czerwoną

Czerwona papryka urozmaici wizualnie kolor sałatki jarzynowej. Doda jej lekko słodkawego smaku oraz zaskakującej chrupkości. Papryka jest bogatym źródłem witaminy C i beta-karotenu korzystnych dla naszego zdrowia. Paprykę można pokroić w kosteczkę i dodać do reszty składników lub wykorzystać jako dekorację.