Chlebek adwentowy - pyszny przedświąteczny deser

Przed świętami Bożego Narodzenia przygotowujemy w naszych domach stroiki i kalendarze adwentowe, ubieramy choinkę i pieczemy świąteczne pierniki. Wszystko po to, aby jeszcze bardziej poczuć świąteczną atmosferę i przygotować się na ten najbardziej magiczny okres w roku. Ten wyjątkowy czas możemy umilić jeszcze jednym przysmakiem.

Chlebek adwentowy - bo o nim mowa - to wbrew swojej nazwie pyszne ciasto pachnące Bożym Narodzeniem. Jego wygląd i smak przywodzi na myśl inny popularny wypiek z bakaliami - keks. I podobnie jak on kryje w sobie wyjątkoweniespodzianki. Znajdziemy w nim orzechy, rodzynki, jabłka i suszone owoce. Wszystko spowite jest aromatem cynamonu, goździków, imbiru i miodu. Chlebek adwentowy to słodka propozycja, która z pewnością umili oczekiwanie na święta i przeniesie nas myślami wprost do wigilijnego stołu.

Reklama
Reklama

Chlebek adwentowy. Przepis

Chlebek adwentowy dzięki bogactwu swoich składników sprawia, że już kilka tygodni przed świętami możemy poczuć magię Bożego Narodzenia w naszym domu. Jest pachnący i wilgotny, mimo że w swoim składzie nie zawiera tłuszczu i jajek. Inne produkty - w tym przede wszystkim jabłka - sprawiają, że chlebek adwentowy nie jest suchy.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 130 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 500 g jabłek,
  • 3/4 szklanki mieszanki suszonych owoców,
  • garść drobno posiekanych orzechów (najlepiej kilka rodzajów),
  • garść rodzynek,
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu,
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru,
  • 3-4 zmielone goździki.

Przygotowanie:

  • jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do miski,
  • dodać suszone owoce, orzechy i rodzynki – wszystko wymieszać,
  • następnie dodać cukier, cukier waniliowy, miód oraz przyprawy,
  • wszystko dokładnie wymieszać, a następnie lekko ugnieść,
  • miskę szczelnie owinąć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki,
  • następnie wyjąć z lodówki i odczekać kolejne kilka godzin, aby ciasto nabrało temperatury pokojowej,
  • do miski z ciastem przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia,
  • ciasto dokładnie wyrobić,
  • następnie ciasto można podzielić na dwie części, aby uzyskać dwa mniejsze chlebki – nie jest to jednak konieczne,
  • piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza – w przypadku dwóch mniejszych chlebków przez około 1 godzinę, natomiast w przypadku jednego, dużego chlebka przez około 1 godzinę 15 minut.