Chlebek adwentowy - pyszny przedświąteczny deser
Przed świętami Bożego Narodzenia przygotowujemy w naszych domach stroiki i kalendarze adwentowe, ubieramy choinkę i pieczemy świąteczne pierniki. Wszystko po to, aby jeszcze bardziej poczuć świąteczną atmosferę i przygotować się na ten najbardziej magiczny okres w roku. Ten wyjątkowy czas możemy umilić jeszcze jednym przysmakiem.
Chlebek adwentowy - bo o nim mowa - to wbrew swojej nazwie pyszne ciasto pachnące Bożym Narodzeniem. Jego wygląd i smak przywodzi na myśl inny popularny wypiek z bakaliami - keks. I podobnie jak on kryje w sobie wyjątkoweniespodzianki. Znajdziemy w nim orzechy, rodzynki, jabłka i suszone owoce. Wszystko spowite jest aromatem cynamonu, goździków, imbiru i miodu. Chlebek adwentowy to słodka propozycja, która z pewnością umili oczekiwanie na święta i przeniesie nas myślami wprost do wigilijnego stołu.
Chlebek adwentowy. Przepis
Chlebek adwentowy dzięki bogactwu swoich składników sprawia, że już kilka tygodni przed świętami możemy poczuć magię Bożego Narodzenia w naszym domu. Jest pachnący i wilgotny, mimo że w swoim składzie nie zawiera tłuszczu i jajek. Inne produkty - w tym przede wszystkim jabłka - sprawiają, że chlebek adwentowy nie jest suchy.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 130 g cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżka miodu,
- 500 g jabłek,
- 3/4 szklanki mieszanki suszonych owoców,
- garść drobno posiekanych orzechów (najlepiej kilka rodzajów),
- garść rodzynek,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- ½ łyżeczki mielonego imbiru,
- 3-4 zmielone goździki.
Przygotowanie:
- jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do miski,
- dodać suszone owoce, orzechy i rodzynki – wszystko wymieszać,
- następnie dodać cukier, cukier waniliowy, miód oraz przyprawy,
- wszystko dokładnie wymieszać, a następnie lekko ugnieść,
- miskę szczelnie owinąć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki,
- następnie wyjąć z lodówki i odczekać kolejne kilka godzin, aby ciasto nabrało temperatury pokojowej,
- do miski z ciastem przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia,
- ciasto dokładnie wyrobić,
- następnie ciasto można podzielić na dwie części, aby uzyskać dwa mniejsze chlebki – nie jest to jednak konieczne,
- piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza – w przypadku dwóch mniejszych chlebków przez około 1 godzinę, natomiast w przypadku jednego, dużego chlebka przez około 1 godzinę 15 minut.