Buraki można jeść przez cały rok, ale często o nich zapominamy. Wciąż kojarzą się z długimi przygotowaniami, bo trzeba je wcześniej ugotować lub upiec, ale do koktajli można dodawać je na surowo. O tej porze roku szczególnie warto wykorzystywać je do zup, np. barszczu ukraińskiego, zupy-kremu i oczywiście czerwonego barszczu. Buraki są zdrowe. Zawierają witaminy, minerały, błonnik. Mają też kwas foliowy. W 100 g gotowanych buraków znajduje się zaledwie 40 kalorii.

Reklama

Co dają buraki?

Właściwości zdrowotne buraków to przede wszystkim wzmocnienie odporności i kontrola ciśnienia krwi. Te czerwone warzywa znane są też z antynowotworowych właściwości. - Burak jest bogaty w betalainy - dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Miska kremu z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił – przekonuje Anna Stoitsi-Nieprzecka, coach zdrowia, naturopatka, pomysłodawczyni firmy Zdrowa Zupa.

Reklama

Jak je wykorzystać w kuchni?

Buraki nadają się nie tylko do tradycyjnych polskich dań, takich jak barszcz czerwony czy surówka z buraczków, ale mają silną pozycję w daniach ze świata. Są świetnym dodatkiem do hummusu, sałatek, koktajli warzywno-owocowych czy dipów na bazie greckiego jogurtu. Można je kisić i przygotowywać z nich zakwas. W chłodne dni są dobrym składnikiem zup. Gęstą zupę-krem z buraków warto doprawić ziołami i sokiem pomarańczowym. Smakuje też z mlekiem kokosowym. Bardziej klasycznie? Barszcz ukraiński jest pyszny, pożywny i nie może w nim zabraknąć buraków.