Najpierw rozszyfrujemy tajemniczą nazwę. Pyry z gzikiem to pyszne, postne danie z kuchni wielkopolskiej, złożone z ziemniaków - w gwarze poznańskiej to pyry - oraz gziku, czyli odpowiednio przyprawionego twarogu.

Tani i zdrowy obiad dla rodziny

Gzik to nic innego jak utarty ze śmietaną biały ser z dodatkiem zielonej cebulki lub szczypiorku. Sekret tkwi w składnikach. Twaróg i śmietana powinny być dobrej jakości. Taki obiad przygotujemy bardzo szybko i naprawdę kosztuje niewiele. Jest przy tym zdrowy i dietetyczny. Porcja dostarczy nam dobrych węglowodanów, białka oraz witamin.

Reklama

Brak pomysłu na obiad? Oto nasza propozycja - pyry z gzikiem

Składniki

  • 500 gramów tłustego twarogu
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • trzy gałązki zielonego koperku
  • 2 małe zgniecione ząbki czosnku
  • kilka rzodkiewek
  • sól i pieprz
  • pęczek szczypiorku
  • kilogram ziemniaków

Przygotowanie

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. W tym czasie robimy gzik. Myjemy szczypiorek, koperek i rzodkiewkę. Siekamy koperek i szczypiorek, rzodkiewki ścieramy na tarce. Twaróg ugniatamy ze śmietaną, dodajemy przyprawy, koperek, szczypiorek i rzodkiewkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy i dobrze mieszamy. Miękkie ziemniaki odcedzam. Gzik podajemy z przekrojonymi na pół gorącymi ziemniakami. Pyry z gzikiem gotowe. Smacznego!