Takich kotletów rybnych nigdzie nie kupimy. W żadnej restauracji. Te przygotowane w domu chrupiące kotlety rybne, według recepty przekazywanej z matki na córkę, są po prostu mistrzowskie.
Dlaczego warto jeść ryby?
Ryby są lekkostrawne, a ich mięso ma zazwyczaj niewiele kalorii. Eksperci zalecają, by ryby morskie jeść dwa razy w tygodniu. Ryby mają m.in. selen, jod i magnez, a także witaminy z grupy B. Zawierają też kwasy tłuszczowe omega-3, które maja zbawienny wpływ na układ krwionośny i serce.
Smaczny i zdrowy obiad dla rodziny
Na piątkowy obiad proponujemy chrupiące kotlety rybne. Zachwycają smakiem, są delikatne i mięciutkie. Można je podać z ziemniakami z wody i np. z mizerią lub sałatą. Świetnie sprawdzi się też tutaj jako "zielony" dodatek fasolka szparagowa.
Brak pomysły na obiad? Oto nasza propozycja - chrupiące kotlety rybne
Składniki
- 500 g filetów z dorsza lub innej ryby morskiej
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka
- bulion lub mleko do namoczenia bułki
- ząbek czosnku
- dwie łyżki posiekanego koperku lub zielonej pietruszki - zależnie od upodobań, można pomieszać
- łyżka posiekanego szczypiorku
- po łyżeczce soli, pieprzu i słodkiej papryki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- olej do smażenia
- bułka tarta - najlepiej panko i pokruszone płatki kukurydziane do panierowania
Przygotowanie
Bułkę moczymy w mleku lub bulionie. Rybę i odciśniętą bułkę przepuszczamy przez maszynkę, możemy ją też potraktować malakserem, ale trzeba uważać, żeby za bardzo nie rozdrobnić mięsa. Mięso ryby przekładamy do miski, dodajemy jajko, przyprawy, zieleniną i dobrze mieszamy. Formujemy małe, zgrabne kotleciki. Bułkę tartą mieszamy z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Kotlety panierujemy i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron po kilka minut. Potem odsączamy je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Kotlety można także upiec. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie smarujemy olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Kotlety rybne gotowe! Smacznego!