Dania z makaronu są proste w przygotowaniu. Udają się każdemu, także tym, którzy mają niewielkie doświadczenie w gotowaniu. W czwartek proponujemy makaron z kurczakiem i bardzo aromatycznym włoskim, zielonym sosem, czyli z pesto.
Co to jest pesto?
Pesto alla genovese to zielony sos, który tradycyjnie przygotowuje się w Genui. Jego podstawa to świeża bazylia. Dodaje się do niego parmezan, oliwę, czosnek i orzeszki piniowe. Proponujemy wersję odrobine uproszczoną tego sosu, ale bardzo pyszną.
Smaczny i zdrowy obiad dla rodziny
Do makaronu z pesto dołożymy podsmażoną pierś z kurczaka, żeby obiad zawierał także odpowiednia ilość białka. Wszystkie składniki, potrzebne do przygotowania tego dania, znajdziemy w każdym sklepie. Makaron z pesto urzeka aromatem i rozwesela zielonym, intensywnym kolorem. Drogie orzeszki piniowe zastąpimy bardzo zdrowymi i ogólnie dostępnymi pestkami z dyni.
Brak pomysły na obiad? Oto nasza propozycja - makaron z pesto i kurczakiem
Składniki
- 1 podwójny filet z piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy extra
- 300 g ulubionego makaronu
- pęczek świeżej bazylii
- 50 g pestek z dyni
- 50 g tartego sera grana padano
- sól, pieprz
Przygotowanie
Filet kurczaka myjemy, osuszamy i czyścimy z błonek. Mięso kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem. Przeciskamy przez praskę ząbek czosnku, mieszamy z łyżeczką oliwy i nacieramy nim mięso kurczaka. Odstawiamy, żeby się zamarynowało. Gotujemy makaron al dente wg opisu na opakowaniu. Przygotowujemy pesto - miksujemy liście bazylii, zrumienione na suchej patelni pestki dyni, ząbek czosnku, starty ser, cztery łyżki oliwy, ser, sól i pieprz. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka. Po kilku minutach będzie gotowy. Dodajemy makaron, a potem pesto i mieszamy. Możemy dodać kilka łyżek wody spod gotowania makaronu. Smacznego! Makaron z pesto i kurczakiem gotowy!